Snevejr

Uanset om sneen står meterhøjt, og du knap nok kan komme ud ad din hoveddør, er reglerne klare: Du skal tage afsted på arbejde. Hverken forsinkede busser, aflyste tog eller en bil, der ikke vil starte, giver dig nemlig ret til at blive hjemme. Selv ikke, hvis landet skulle blive lammet af snestorm eller orkan, skybrud eller oversvømmelser, og politiet fraråder unødig udkørsel. Klara Hoffritz, der er advokat i HK Privat siger:

”Reglerne på området er fuldstændig klare. Det er principielt uvedkommende for arbejdsgiveren, om du har problemer med at komme på arbejde. Du skal altså gøre dit yderste for at møde op på arbejde uanset vejret.”

Ingen løn ved lovligt fravær
Der kan dog være situationer og områder af landet, hvor det vil være umuligt at komme frem til arbejdspladsen. Her vil der være tale om såkaldt lovligt fravær, men du skal stadig kontakte din arbejdsgiver, og du får ikke løn for de timer, hvor du ikke møder ind, forklarer Klara Hoffritz:

”Hvis det viser sig helt umuligt at komme frem, så skal du give besked til din arbejdsgiver, som så er i sin gode ret til at trække dig i løn for de timer, som du ikke er på arbejde. Fraværet er lovligt, men betales altså af dig selv. Det gælder både ved forsinkelse, og hvis du slet ikke kan komme frem.”

Holder arbejdspladsen lukket, får du løn
Hvis du kan se på vejrudsigten, at det trækker op til snestorm, så kan du forsøge at aftale med din chef, at du arbejder hjemme, hvis det er en mulighed i dit job. I så fald får du naturligvis løn. Men det er altså som udgangspunkt din pligt at gøre alt, hvad du kan for at møde op. Dog er der en enkelt undtagelse, hvor man reelt set kan tale om at holde snefri:

”Hvis din arbejdsplads selv vælger at holde lukket på grund af snestormen, så skal virksomheden betale løn til de medarbejdere, der får besked på at blive hjemme.” siger Klara Hoffritz.

Så er juraen på plads. Pas godt på hinanden ude i virkeligheden.