Spørg din chef, hvad der skal til, for at du kan få den ønskede lønstigning på et senere tidspunkt. Tag en snak om konkrete områder, du kan tage fat i, så I begge er helt klar på, hvilken retning du skal sætte i dit arbejde.
Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Du har ret til en årlig samtale med din chef om din løn, hvis du arbejder et sted med overenskomst. Og det skal tages helt bogstaveligt: Samtalen skal nemlig finde sted mindst en gang om året - og gerne flere
Illustration Tone Thoresen/Koalitionen.dk
Det er sjældent, at chefer af dem selv kommer med lønforhøjelser. Derfor er det vigtigt, du holder fast i din ret til en årlig lønsamtale. Hvis det er længe siden, du har haft en samtale med din chef om din løn, er det på tide at gøre noget ved det. For arbejder du et sted, der har overenskomst med HK Handel, er du sikret en årlig lønvurdering.
Det er ikke nok, at din chef sender en mail eller råber ind i frokoststuen, at der ikke er nogen lønsamtaler i år. Ifølge overenskomsten har du ret til en samtale om din løn mindst en gang årligt – og meget gerne flere gange.
Siger din chef, at det ikke er hans eller hendes beslutning, eller der ikke er økonomi til en lønstigning, skal du bede om at tale med den, der har kompetence til at tage beslutninger i din lønforhandling. Du kan ikke holde lønsamtale med en, der ikke kan forhandle din løn.
Din grundløn får du groft sagt for at møde på arbejde – dit personlige tillæg får du for de kompetencer, du har. Derfor er din løn en individuel vurdering af dine kompetencer. Lønnen skal give udtryk for din:
Det er de objektive kriterier, lønnen skal afspejle i dit personlige tillæg. Og det er her, du til samtalen kan fremhæve, hvor du er særlig stærk eller har gjort dig positivt bemærket.
Det er en rigtig god idé at tage en lønsamtale med chefen uanset udfaldet. Afviser din chef en lønstigning denne gang, er samtalen en mulighed for at snakke om, hvad der skal til, og hvad du evt. kan gøre inden næste samtale for at stige i løn. Du har også selv mulighed for at komme med bud på, hvad du kunne tænke dig i stedet for et tillæg. Det kan f.eks. være mere fleksibilitet, frihed, efteruddannelse eller lignende.
Spørg din chef, hvad der skal til, for at du kan få den ønskede lønstigning på et senere tidspunkt. Tag en snak om konkrete områder, du kan tage fat i, så I begge er helt klar på, hvilken retning du skal sætte i dit arbejde.
Spørg din chef, hvornår I mødes igen til en snak om det, I er blevet enige om. Det kan fx være et halvt år efter første samtale, så der har været tid til at vise, hvordan du har handlet på det, I har aftalt.
Samtalen behøver ikke være slut, fordi du har fået nej til et tillæg til din løn. En lønstigning behøver ikke være i kroner og ører, men kan også være i andre goder. Måske vil du gerne have efteruddannelse, højere personalerabat, betalt frokostpause, ekstra feriedage, mere fri ved børns sygdom eller lignende. Tænk over, hvad der kunne hjælpe dig i dit arbejdsliv, og kom gerne selv med realistiske bud på en alternativ løsning.
Søren Boelt Tyndeskov, fhv. faglig sekretær og løncoach i HK Handel
Som medlem af HK Handel kan du få en gratis snak med en løncoach. Du kan få løncoaching ved at kontakte din lokale afdeling på 7011 4545.
Hvis du selv skal forhandle din løn, sker det som regel til en lønsamtale. Få redskaberne til, hvordan du griber samtalen bedst an.
Mindsteløn, satser, tillæg, fritvalgskonto og funktionsløn. Få styr på dine rettigheder her.
Fritvalgskonto, funktionsløn, overarbejdsbetaling og løn for elever. Få styr på dine rettigheder her.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID