Det ene problem er, at nogle tandlægeklinikker under Corona-krisen ikke har haft styr på sikkerheden. Tandklinikassistenter, der samtidig er medlemmer af HK Privat, fortæller om vask af engangskitler, genbrug af mundbind efter vask og tørring samt andre sikkerhedsbrud på nogle klinikker. Det er ene og alene klinikkernes ejere, der har ansvaret for sikkerheden på klinikkerne, hvorfor hele HK Privat har været nødt til at anmelde ikke mindre end 19 klinikejere til Arbejdstilsynet.

 

Der, hvor han især tager fejl, er, når han kalder det ubegrundet. For det er lige netop dokumenterede sikkerhedsbrud, som nu bliver undersøgt af de rette, uafhængige myndigheder.

 

Det andet problem er Tandlægeforeningens håndtering af og kommunikation omkring den berettigede kritik af de kritisable forhold på nogle klinikker. Et godt eksempel er Martin Bagger, der er formand for Tandlægeforeningen i Region Nord. Han beskylder i Nordjyske (den 7. maj 2020) HK Privat for at ”skabe ubegrundet frygt”.

Der, hvor han især tager fejl, er, når han kalder det ubegrundet. For det er lige netop dokumenterede sikkerhedsbrud, som nu bliver undersøgt af de rette, uafhængige myndigheder.

Foreningens kritik og modstand er uforståelig. For er det ikke i alles interesse at få ryddet op i disse forhold? Jeg vil samtidig gerne tilføje og understrege, at der er masser af tandklikker, hvor sikkerhed for både patienter og personale er helt i orden. Her kan patienter færdes lige så trygt som tandklinikassistenterne, der er på arbejde.

 

De brodne kar er blevet og vil blive anmeldt til Arbejdstilsynet. Det gør HK Privat bestemt ikke for sjov. Det er ramme alvor, og vi gør det i bogstavelig forstand for en sikkerheds skyld.

 

Det er bestemt ærgerligt, at nogle tandlæger ødelægger billedet ved at sjuske med sikkerheden og sætte den vigtige tillid mellem tandlæge, personale og patient på spil. De brodne kar er blevet og vil blive anmeldt til Arbejdstilsynet. Det gør HK Privat bestemt ikke for sjov. Det er ramme alvor, og vi gør det i bogstavelig forstand for en sikkerheds skyld.

Samtidig med de nævnte Corona-problemer har HK Privat en anden tvist med Tandlægeforeningen, fordi et massivt flertal blandt tandlægerne stemte nej til at godkende den overenskomst, der ellers var faldet på plads. Vi kæmper naturligvis alligevel videre for at forhandle en ny overenskomstaftale på plads, som leverer de samme naturlige forbedringer i blandt andet løn, som landets øvrige privatansatte har fået. Tandklinikassistenterne er i forvejen en gruppe ansatte, der ikke er højtlønnede. De blev med deres arbejdsgiveres ”nej” afskåret fra at få de samme forbedringer, som resten af det private arbejdsmarked. De må nu se langt efter en blot beskeden lønstigning på denne måneds lønseddel.