Grønt skilt, hvorpå der står Store bededag.

 

Ifølge den nationale sundhedsprofil, som Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed står bag, oplever stadig flere danskere et højt stressniveau. Stress udgør et stigende problem for folkesundheden, og især de unge er hårdt ramt.

 

Det er ikke så mærkeligt, at mange drømmer om et fleksibelt arbejdsliv, hvor arbejds-, fritids- og familieliv harmonerer bedre, og der er da også virksomheder, der har indført 30 timers arbejdsuge.

 

Men nu ønsker regeringen at fjerne én af de helligdage, som mange danskere bruger til at koble af og lade batterierne op, så de har energi til at give den en skalle på jobbet.

 

Store bededag skal ikke længere være en helligdag men en arbejdsdag, hvilket ikke bare stikker ud i forhold til tidsånden men også i forhold til den unikke danske model, hvor det er arbejdsgivere og arbejdstagere, der fastsætter rammerne for arbejdsmarkedet herhjemme.

 

Store bededag står nævnt som en fridag i overenskomsterne. Men det vælger man nu at tilsidesætte med et pennestrøg. Som afdelingsformand for HK MidtVest mener jeg, det er helt uhørt og, at forslaget burde trækkes tilbage. Vores fridage er ikke et tag selv bord.

 

Når jeg taler med medlemmerne, så spørger de, hvorfor de nu skal sige farvel til en fridag. Især de butiksansatte føler sig ramt.

 

De butiksansatte, der med afskaffelsen af dele af den såkaldte lukkelov for 10 år siden, har fået sværere og sværere ved at få familie- og arbejdslivet til at hænge sammen, fordi butikkerne som hovedregel kan holde åbent 24 timer i døgnet alle ugens dage

 

Som jeg hører det, har medlemmerne gennemskuet, at fjernelsen af en helligdag ikke handler så meget om investeringer i Forsvaret men om at få afskaffelsen af Store bededag til at glide lettere ned hos lønmodtagerne.

 

Hvad bliver mon det næste, politikerne kaster sig over. Er det 2. Juledag? Kristi Himmelfart? Eller er det Juleaften? Jeg spørger bare.

Artiklen er opdateret 09. januar 2023

Din stemme bliver hørt

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.