Lægesekretær ved skranke, der snakker med patient

 

OBS: Dette er et fælles blogindlæg fra Lene Buhl, Hans-Henrik Hansen og Dorthe Vestergaard Willumsen, der er formand for henholdsvis HK Kommunal MidtVest, HK Kommunal Østjylland og HK Kommunal Sydjylland

 

I øjeblikket er der slået 22 lægesekretær-stillinger op i regionen. Derudover er der mindst 100 vakante stillinger, der ikke blev besat, da de var slået op, eller som skabte et hul et andet sted.

 

Hertil kommer de mange lægesekretærer, der står til at skulle gå på pension de næste tre år. Der bliver i gennemsnit slået 35 stillinger op om måneden.

 

Manglen på lægesekretærer er både akut og alvorlig. I forvejen har travlhed og underbemanding i sundhedsvæsenet nået et kritisk lavpunkt, hvor konsekvenserne i øjeblikket bliver rullet ud på TV-skærmene i TV2-dokumentaren ”Opråb fra sygehuset”.

 

Organisationen Danske Patienter har i efterdønningerne af sommerens sygeplejerske-strejke sendt et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og til landets fem regionsrådsformænd, hvor de appellerer til, at der bliver fundet en løsning, idet den alvorlige situation i sundhedsvæsenet har konsekvenser for de danske patienter.

 

Som formænd for HK Kommunal MidtVest, Østjylland og Sydjylland ønsker vi også, at der bliver taget aktion: Det gabende hul blandt lægesekretærerne skal udfyldes, så lægesekretærerne kan aflaste det øvrige personale – læger, sygeplejersker og sosu’er.

 

Der bør laves en aftale med Danske Regioner om, at der frem til 31. august 2022 kan optages lægesekretærelever på den gamle lægesekretæruddannelse. Det vil nemlig vare noget, inden de nye sundhedsadministrative koordinatorer fra den nye uddannelse er uddannede.

 

Desuden er der på landsplan kun startet 600 på uddannelsen til Sundhedsadministrativ koordinator pr. 1. september i år. Det antal kommer set med vores øjne aldrig til at kunne udfylde den mangel på lægesekretærer, der vil komme, når mange af de nuværende læsesekretærer går på pension.

 

Og hvordan skal der blive plads til efteruddannelse af lægesekretærerne, hvis ingen står klar til at kunne tage over, mens der er kolleger afsted på uddannelse?

Artiklen er opdateret 03. november 2021

Du har indflydelse som medlem

Din mening tæller, for vi er din og alle de andre medlemmers fagforening. Derfor kan du stemme til generalforsamlinger – ligesom du til hverdag kan få indflydelse via vores repræsentanter på både skoler og arbejdspladser. HK er nemlig et fællesskab, hvor alle har en stemme.