Mur med skilt, hvorpå der står Jobcenter

 

Allerede ved regeringens første pressemøde blev der sagt, at ”jobcentrene skal lukke”. Og for ganske nylig har Christoffer Melson, der er Venstres beskæftigelsesordfører, meldt ud, at han ønsker at ændre beskæftigelsessystemet fra bunden. Men han appellerer samtidig til, at man i kommunerne skal have is i maven.

 

Som formand for HK Kommunal MidtVest synes jeg, det er prisværdigt, at man gerne vil tage en grundig inddragende proces, når det er så væsentlige emner som vilkårene for ledige og sygemeldte, man skal ind at ændre.

 

Men det er ikke uden problemer, at det længe inden, den grundige proces er blevet sat i gang, er meldt ud, at jobcentrene skal lukke.

 

En række af de borgere og virksomheder, der er i kontakt med jobcentrene, kan nemlig blive i tvivl om, hvordan de er stillet.

 

Virksomheder kan blive bekymrede for, om de fortsat kan få den service fra deres lokale jobcenter, som de plejer at få.

 

Nogle borgere bliver måske urolige og tænker, at deres livline ind i velfærdssamfundet bliver kappet over, fordi de ikke har kontakt til andre end deres beskæftigelsesmedarbejder. Andre borgere får måske den opfattelse – ved at have hørt statsministerens udmelding – at jobcentret er et sted, man bare kan skælde ud på uden konsekvens, for det lukker jo alligevel lige om lidt.

 

Den politiske proces er meldt ud til at skulle gå helt frem til 2030. Men, at der er tale om en længere proces, er ikke blevet meldt så tydeligt ud som ”luk jobcentrene”. Så det har denne gruppe af borgere ikke hørt. Og det er et problem.

 

Jobcentrene har stadig de samme opgaver som før regeringens tiltræden, og de ansatte skal stadig følge den samme lov. Den er der ikke lavet om på.

 

Derfor er det vigtigt, at alle – både lokalpolitikere og landspolitikere – støtter op om medarbejderne i jobcentrene. Både medarbejderne og de lokale ledelser skal have lov at udføre det arbejde, de er ansat til, uden at skulle udsættes for chikane eller overfusning.

 

Og så er der behov for meget tydelige udmeldinger om, at ”luk jobcentrene” jo ikke betyder en fremtid uden en beskæftigelsesindsats. De ledige og syge, som har behov for hjælp til at komme tilbage i arbejde, skal selvfølgelig stadig have det, og det er der masser af dygtige HK’ere og andre faggrupper i jobcentrene, der står klar til at hjælpe dem med.

Artiklen er opdateret 31. januar 2023

Din stemme bliver hørt

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.