Portrætfoto af mandlig senior ved arbejdsskrivebord

 

Dette blogindlæg er både fra Lene Buhl, formand for HK Kommunal MidtVest, og fra Michael Erhardsen, formand for HK Stat MidtVest:

 

29. august 2023 havde vi til et møde i HK-Huset i Herning for alle tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og ledere, også kaldet TRIO, i Kommunal og Stat inviteret professor Lars Louis Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

 

Lars Louis Andersen er én af de førende eksperter i seniorer – 50 plus generationen – på det danske arbejdsmarked og forskningsleder på forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, der undersøger, hvad der fastholder og skubber seniorerne ud af arbejdsmarkedet.

 

Ifølge Lars Louis Andersen er der tre nøgler til at holde seniorer aktive på arbejdsmarkedet:

 

  1. Fleksibilitet og bedre balance mellem arbejde og fritid. Hvis seniorerne skal se sig selv arbejde som 70-årige, vil de gerne have en bedre balance.
  2. Økonomi. Her er det overraskende, at lønnen for de fleste ikke vil være det vigtigste. Et godt arbejdsmiljø og fleksibilitet tæller mere.
  3. Arbejdsmiljøet har stor betydning for seniorernes lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet. Indflydelse og mulighed for udvikling tæller rigtigt meget.

 

For os som henholdsvis formand for HK Kommunal og HK Stat MidtVest var det spændende at høre Lars Louis Andersens pointer. De sætter i den grad skub i tankerne, og det bør de også gøre hos lederne i kommune, region og stat.

 

Lige om lidt er der nemlig rigtigt mange af medarbejderne på de offentlige arbejdspladser, der når efterløns- og pensionsalderen. Og vil man gerne beholde dem nogle flere år, ja, så skal man nok til grundigt at overveje, hvad der kan få dem til at blive noget længere.

 

Kunne det være flere seniordage? Mere hjemmearbejde eller mulighed for at dele arbejdsdagen op? Eller kunne det være nedsat tid, så de eksempelvis kan nøjes med at arbejde tre dage om ugen?

 

Også arbejdsmiljøet bør ses efter i sømmene. Er arbejdsmiljøet godt, eller kunne det blive bedre? Bliver seniorerne anerkendt for deres indsats? Har de indflydelse på deres arbejdsdag og arbejdsopgaver? Regner man som udgangspunkt med, at når en medarbejder er fyldt 50 eller 60 år, så er han eller hun nok færdig med at udvikle sig i arbejdet? Eller bliver seniorerne tilbudt muligheder for udvikling gennem blandt andet uddannelse?

 

Det kunne også være noget, der kunne være aktuelt i forbindelse med de kommende overenskomst-forhandlinger på det kommunale og statslige område.

 

Med den mangel på arbejdskraft, der ser ud til at blive de kommende år, kunne arbejdsmiljø såvel som fleksibilitet sagtens blive et konkurrenceparameter – både til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.

Artiklen er opdateret 06. september 2023

Din stemme bliver hørt

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.