Skrevet sammen med formand for HK Privat Nordjylland Christina M. Kristiansen og formand for HK Privat Sjælland Lasse Thorn:

 

Som sektorformænd i tre af HK’s afdelinger interesserer det os naturligvis, hvad grunden er, når vi har medlemmer, der melder sig ud. Og på det seneste har vi fået tilbagemeldinger, der bekymrer os.

Det lader nemlig til, at der er banker, der råder deres kunder til at melde sig ud af HK Privat og ind i én af de gule fagforeninger for at spare penge.

Det er ikke bare en undergravning af den danske model, som vi finder meget usympatisk. Vi mener også, det er forkert og uoplyst rådgivning.

Lige om lidt skal der forhandles en ny overenskomst. Lønmodtagerne har forventninger om flere penge, mens arbejdsgiverne forventer en kriseoverenskomst med kun få forbedringer. Kan lønmodtagernes høje forventninger og krav ikke indfries, kan det ende med en konflikt.

Er man ikke medlem af en overenskomstbærende fagforening under en konflikt, får man ikke konfliktstøtte. Man vil derfor komme i et hæsligt dilemma, hvor man enten selv skal dække sin manglende løn, mens man kæmper sammen med sine kolleger for bedre arbejdsforhold, eller arbejde videre og derved styrke arbejdsgiverens side.

Og så har vi slet ikke nævnt den lønforsikring, som medlemmerne også opgiver, hvis de melder sig ud. I en tid, hvor inflationen forventes at medføre stigende ledighed, virker det hovedløst at rådgive til.

I krisetider rykker vi sammen og står sammen. Det er det værste tidspunkt at melde sig ud af sin faglige organisation.

Selvom det i første omgang kan spare lidt penge, så kan det i sidste ende blive et dyrt valg.