Hvis du arbejder i butik, kender du det måske: Følelsen af en kunde, der overskrider dine grænser med en seksuelt nærgående kommentar eller en berøring. Hver femte kasseassistent har inden for det seneste år været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet, og i HK Handel hører vi fra medlemmer i fx lingeri- eller sengeafdelinger, der får ubehagelige kommentarer med på vejen. Det sker bl.a., når de forsøger at rådgive kunder om undertøj eller sengekomfort.
Lad mig slå fast med det samme: Som medlem af HK Handel skal man kunne passe sit job uden at blive mødt af seksuelle kommentarer eller ubehagelige berøringer. Det gælder uanset, om det er kunder, kolleger eller chefen, der står bag, og uanset om man arbejder på lager, i butik eller på kontor. Ifølge nye tal fra Arbejdstilsynet er det især de butiksansatte i vores branche, som bliver udsat for uønsket seksuel opmærksomhed. Og særligt de unge butiksansatte risikerer at få en dårlig start på arbejdslivet, for de er mere udsatte end de ældre kolleger. Det gør mig rasende at tænke på.
Ingen skal finde sig i grænseoverskridende adfærd. Vi vil vurderes på vores faglighed – ikke vores fuckability
En del af løsningen ligger heldigvis lige for: Arbejdsgiverne skal sørge for at ansætte nogle ældre medarbejdere, dels så de unge ikke er alene med kunderne, og dels fordi de ikke er lige så udsatte.
En højere alder er dog ikke i sig selv nogen garanti for, at man slipper for ubehagelige oplevelser. Derfor bør der også være retningslinjer for håndtering af uønsket seksuel opmærksomhed på den enkelte arbejdsplads. For det er altså arbejdsgiveren, der har ansvaret for at sikre et fysisk og psykisk sundt arbejdsmiljø, og derfor er det også arbejdsgivernes ansvar at sørge for, at der er klare retningslinjer for, hvordan de ubehagelige kundeoplevelser skal håndteres.
Ingen skal finde sig i grænseoverskridende adfærd. Vi vil vurderes på vores faglighed – ikke vores fuckability.