Efter et langt tilløb er der nu udskrevet valg, og 1. november har vi alle mulighed for at være med til at bestemme, hvem der skal sætte retningen for Danmark i de næste fire år.

For mig er der ingen tvivl: Det skal de politikere, der vil gøre en aktiv forskel for helt almindelige menneskers arbejds- og privatliv. Vi lever i en tid, hvor energi- og smørpriserne ligger i intens kamp om at stige mest rent procentmæssigt, og det gør ondt. Både på pengepungen og i det hoved, som konstant skal spekulere på, hvor pengene skal komme fra. Derfor bør en ny regering have som topprioritet at sikre de hårdest ramte borgere inflationshjælp, så ingen skal gå fra hus og hjem, fordi gas- og elregningen vælter budgettet.

Og nu vi taler om hjem, så har jeg også en klar forventning om, at en ny regering vil gøre mere for at sikre, at personer med lave indtægter kan bo i landets største byer. Det er ikke nok, at vi nu ser en midlertidig opbremsning i boligpriserne, for der er stadig alt for mange mennesker, som trods fuldtidsarbejde ikke har råd til at bo i de største byer. Det kræver et politisk opgør med den galopperende udvikling, hvor spekulanter har mere at skulle have sagt end de mennesker, der bidrager til by- og handelslivet. Derfor må politikerne tage stilling til, om der også fremover skal være butikspersonale i København, lagermedarbejdere i Aarhus eller kontoransatte i Odense. Eller i nogen af alle de andre byer, hvor huspriserne er stukket af. Hvad er en by uden et handelsliv? Det spørgsmål bør enhver folketingskandidat stille sig selv.

Samtidig bør en kommende regering have fokus på psykisk arbejdsmiljø. For en stor del af HK Handels medlemmer er stress desværre ikke ukendt, og det koster dyrt både på samfundsplan og for den, det går ud over. Mange medlemmer er desuden presset af et hårdt arbejdsmiljø, hvor 4 ud af 5 butiksansatte oplever at blive talt grimt til, mens 14 procent har været udsat for trusler. Det arbejder vi stærkt på at gøre noget ved i HK Handel. Vi foreslår bl.a., at straffeloven bliver ændret, så det fremover skal koste samme straf at true en butiksansat som en politibetjent. Men vi er afhængige af, at der er nogle politikere, der vil være med til at ændre lovgivningen, og det kan en ny regering derfor passende tage fat på.

For HK Handel er det ikke afgørende, om den regering bliver rød, blå eller en blanding. Vi sender heller ikke nogen penge i hverken det ene eller andet partis retning. Det, der betyder noget for os, er, at vi får en politisk ledelse af Danmark som vil gøre noget ved de mest presserende problemer.