Jeg elsker, når glade studenter hver sommer fylder gader og stræder med fest og farver. Deres gode humør smitter og spreder glæde.

Men samtidig ærgrer jeg mig også over, at unge på de merkantile erhvervsuddannelser ikke får samme anerkendelse, og at deres indsats ikke opnår samme synlighed. For mig er det nemlig ikke finere at tage en studentereksamen end at blive udlært inden for handelsfagene. Tværtimod, vi har brug for både boglige, merkantile og praktiske kompetencer, hvis vores velfærdssamfund og arbejdsmarked skal hænge sammen.

Heldigvis oplever jeg, at respekten for de merkantile og praktiske fag vokser. Og flere lader til at have fået øjnene op for, at vi er gensidigt afhængige af hinanden. Hvis vi eksempelvis skal lykkes med den grønne omstilling, så kræver det, at vi både har dygtige indkøbere til at købe de bedste og mest effektive solceller, eller vindmøller, dygtige håndværkere til at installere dem og skarpe hjerner til at beregne, hvad det betyder for vores CO2-udledning.

Sidste år fik vi i HK Handel lavet en uafhængig undersøgelse, som viser, at et flertal af danskerne – 3 ud af 5 – mener, at medarbejderne i butiksfagene har en særlig faglighed, som vi bør respektere mere. Det vidner i mine øjne om, at mange allerede har stor forståelse for vores faglighed, selvom tallet uden tvivl godt kunne være højere.

Derfor gør vi også en stor indsats for selv at tale vores fag op. Tidligere på måneden var jeg til uddelingen af de årlige fagprøvepriser, hvor vi – sammen med arbejdsgiversiden – hædrer nogle af de elever, som har valgt at gøre handel til deres fremtidige levevej. Her blev jeg igen i år imponeret over de dygtige, flittige og nytænkende elever, jeg mødte. Uddelingen af fagprøvepriserne hylder de enkelte talenter. Men samtidig hylder vi med priserne vores fag og de muligheder, man har, med en uddannelse inden for detailhandel og handel – for det er både et fag med fremtid, mening og muligheder.

Det gør jeg også alt, hvad jeg kan, for at overbevise den ansvarlige minister, undervisningsminister Mattias Tesfaye, om. Og netop derfor ærgrer det mig, at han ikke kunne deltage i uddelingen af årets fagprøvepriser. Så kunne han nemlig ved selvsyn have fået øjnene op for, at det ikke kun er de håndværksmæssige erhvervsuddannelser, som han så ofte taler om, der dur. Det samme gør de merkantile uddannelser. Men han får en invitation og chancen for at komme med igen næste år, hvor vi igen hædrer de bedste fagprøver.