Korruption

Igen i 2020 var Danmark blandt de mindst korrupte lande i verden. Det er organisationen Transparency International, der laver listen, og Danmark ligger helt i top sammen med New Zealand. Danmark scorer 88 ud af 100 point i opgørelsen.

- Vores nære velfærd handler i grunden om, at det offentlige omfordeler nogle goder mellem dem, der har meget, og dem, der har for lidt. Men for, at vi som vælgere og skatteydere skal acceptere den omfordeling, kræves, at vi kan se, at omfordelingen sker både rigtigt og retfærdigt. Og det kan netop de, som vi kalder administrative medarbejdere, levere. Administration er en del af velfærdens fundament, siger Lene Roed om Danmarks placering på listen.

Godt erhvervsklima

Hun fremhæver også, at den offentlige sagsbehandling er professionel og effektiv, hvilket bidrager til at virksomheder oplever et godt erhvervsklima.

- Verdensbanken rangerer jo også det danske erhvervsklima som et af de allerbedste i verden. Det måles blandt andet på, at den offentlige sagsbehandling er i top. For eksempel ved etablering af ny virksomhed, indhentning af byggetilladelser og tinglysning, siger Lene Roed om de opgaver, som HK’erne bidrager med i kommuner og regioner.

Danmark er dygtig

Opgørelsen fra Transparency International bygger på 13 forskellige datakilder, hvor en række eksperter og organisationer bliver bedt om at vurdere, i hvor høj grad landene lever op til forskellige mål om korruption.

Danmark får 88 point i opgørelsen, som er lavet sådan, at man får 100 point (det maksimale) hvis alle eksperter giver 10 ud af 10 point på alle de forskellige parametre.

Det kan eksempelvis være i hvor høj grad lovmæssige mekanismer og politisk og offentlig integritet effektivt forhindrer politikere og embedsmænd i at misbruge deres position. Der stilles også spørgsmål til regeringens evne til effektivt at forhindre korruption, og sørge for at der er gode og troværdige institutioner på plads til at forhindre korruption.

Listen siger altså noget om hvor let – eller svært – det er at bedrive korruption i et land, hvor mange der gør det samt hvor hårdt man eventuelt bliver straffet, hvis man gør det.

Du kan se hele listen hos Transparency International