Hvad er det første, man tænker på, når nogen siger “HK”? Sandsynligvis ikke klima. HK er ikke en frontløber på den grønne dagsorden. Men HK vil være en del af løsningen og har taget et skridt i en mere grøn retning:

HK Danmark har fået en ny investeringsstrategi, som lægger vægt på, at Forbundets investeringer skal:

  • være ansvarlige
  • reducere klimaaftryk og bidrage til den grønne omstilling
  • understøtte de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling - med særligt fokus på Mål 4 (uddannelse), 5 (ligestilling), 8 (anstændige job), 10 (ulighed), 12 (bæredygtigt forbrug og produktion) og mål 16 (stærke institutioner).

Læs investeringspolitikken her

Eller læs en kort udgave af den her

 

Hvorfor er klima en sag for HK?

Men hvorfor er klimavenlighed og grøn omstilling overhovedet en sag for HK?

- HK er ikke en miljøorganisation, og vi var ikke de første under de grønne faner. Men vi vil heller ikke være de sidste. Selv om HK ikke er grøn frontløber, så skal vi følge stærkt efter og være med til at gøre en forskel, understreger HK Danmarks formand Kim Simonsen og fortsætter:

- HK’s kerneopgave er at sørge for, at du har gode arbejdsforhold, at forhandle overenskomster og hjælpe, hvis arbejdsgiver går over stregen. Det er vores hjerteblod, og det bliver det ved med at være. Men HK har et samfundsansvar for at være med til at skubbe på den grønne omstilling. Og vi kan se, at klima er et af de absolut vigtigste politiske emner for HK’s medlemmer. Det skal HK selvfølgelig lytte til.  

Målet om at skubbe på den grønne omstilling hænger også sammen med fremtidens job, tilføjer formanden. 

- Den grønne omstilling rummer et klart potentiale for at skabe bæredygtig vækst. Der vil i fremtiden være mange arbejdspladser i at gøre Danmark mere klimavenligt, og som fagforening går HK naturligvis meget op i at sikre gode job. 

Bedre mulighed for at gøre en forskel

Den nye investeringsstrategi bygger ovenpå en række principper fra tidligere. F.eks. at HK ikke ønsker at investere i selskaber, der bryder med ILO-konventionen. Og HK-formanden glæder sig over, at bæredygtighed og klima nu også har fået plads blandt retningslinjerne:  

- Vi forsøger at bære os mere bæredygtigt ad som organisation. Men der skal mere til. HK er nødt til at have en stabil økonomi, hvis medlemmerne skulle ende i konflikt. Så HK har en vis økonomisk tyngde. Og den tyngde vil vi bruge til at rykke mere på den grønne bane. Jeg ved selvfølgelig godt, at grønnere investeringer er en proces, som kræver mere end et fingerknips. Men jeg er glad for, at den nye strategi er vedtaget, slutter Kim Simonsen.