træning med elastikker

Professorer ved SDU Gisela Sjøgaard (tv) og Karen Søgaard (th) har sammen med ph.d. Tina Dahlager (midt) udviklet et træningsprogram, som kan forebygge smerter hos kontoransatte. HK Stats arbejdsmiljøkonsulent er indsat øverst til venstre i billedet. Foto: Hung Tien Vu.

Den ny sundhedsordning fra Sampension, som trådte i kraft 1. oktober 2021, har fået en varm modtagelse fra flere sider. Reaktioner fra medlemmer tyder på, at mange har et presserende behov for behandling af de skavanker, arbejdet kan medføre.

"Vi har savnet sådan en ordning," sagde for eksempel Gitte Laugesen, der er tillidsrepræsentant i Skattestyrelsen. "Jeg har nærmest ikke en kollega, som ikke døjer med ondt i arme, hænder eller skuldre. Stillesiddende arbejde ved en computer er bare belastende," lød det fra Anna Louise Plaskett, teamleder i Ph.d.-administrationen ved Faculty of Arts ved Aarhus Universitet i HK Statbladet.

LÆS OGSÅ- Hold fast, hvor har vi mange, der lider af fysiske skavanker

Små muskelgrupper på overarbejde

Betina Halbech vogter som konsulent i HK Stat over medlemmernes arbejdsmiljø. Hun glæder sig over den positive modtagelse af sundhedsordningen – og slår samtidig et slag for at komme behandlingskrævende skader i forkøbet:

- Det er rigtigt positivt, at HK Stats medlemmer med den nye sundhedsordning får dækket udgifter til behandlinger af smerter og gener. Ikke mindst fordi vi ved, at stillesiddende kontorarbejde øger risikoen, siger Betina Halbech.

Når man sidder foran en computer i mange timer, er de små muskelgrupper på overarbejde, og man får typisk ingen advarsel fra kroppen, før det bliver for meget, og der måske opstår smerter, forklarer hun.

- Derfor er det vigtigt, at man på arbejdspladsen også arbejder aktivt med at forebygge smerterne fra kontorarbejde, så man kan minimere behovet for afhjælpende behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor. 

Få minutters træning gør stor forskel

I den forbindelse spiller arbejdsmiljøorganisationen en væsentlig rolle, og der er en række steder at sætte ind foruden fokus på arbejdsmiljømæssig forsvarlig indretning af kontorarbejdspladsen.

- Fra forskningen ved vi fx, at ganske lidt træning – 3 x 5 minutter om ugen – med træningselastikker målrettet øvelser i forhold til arme, skuldre og nakke kan gøre en markant forskel. Hvis træningen sættes i system på arbejdspladsen og foregår fælles i arbejdstiden, er der større chance for få det gjort, fastslår arbejdsmiljøkonsulenten. 

Sådan kan du træne din kontorkrop

Derudover er det vigtigt at variere sine arbejdsstillinger i løbet af dagen og holde små mikropauser fra skærme, siger Betina Halbech.

En kollektiv arbejdsmiljøindsats for øget bevægelse i arbejdstiden i form af variation, mikropauser, og hvor ledelsen måske endda gør det legitimt at gå en tur i en pause, kan også være med til at styrke den generelle sundhed og reducere smerter efter stillesiddende arbejde. Samtidig forbedrer bevægelse og småpauser koncentrationsevnen.

Pres og stress gør også kroppen ondt

- Vi skal være opmærksomme på, at vores krop og muskler ikke kun bliver påvirket af rent fysiske belastninger. Oplevelsen af smerter hænger også sammen med faktorer i det psykiske arbejdsmiljø fx arbejdspres, stress, samarbejde, ledelse og indflydelse, forklarer Betina Halbech.

- Så når din arbejdsgiver skal leve op til lovgivningens krav om at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø, handler det altså om, at arbejdsmiljøorganisationen tænker i bredere forebyggelsesinitiativer, understreger arbejdsmiljøkonsulenten.