Kvinde hygger med sine børn i sofaen

Tanja Christoffersen-Bjerre er tandklinikassistent hos Jægerhuset Tandklinik i Næstved, mor til 2 og gravid med nummer 3. Tog 8 måneders barselsorlov med det yngste barn. Foto: Lisbeth Holten.

- Det skal virkelig ikke lyde, som om at jeg ikke bakker op om ligestilling, indleder Tanja Christoffersen-Bjerre med at sige.

- Jeg er jo fuldstændig enig i, at faren bør tage barsel. Jeg synes bare, at det skal være af lyst, og fordi det er en mulighed i familielivet. Der kan jo være rigtig mange grunde til, at det ikke kan lade sig gøre, og det risikerer at gå ud over barnet. Derfor skal barsel være noget, man selv beslutter, i stedet for at det er øremærket faren.

51 % af HK Privats kvindelige medlemmer bryder sig ikke om den nye barselsmodel. Kilde: Epinion for HK Privat, oktober 2021.

Hjemme hos den 34-årige tandklinikassistent fra Næstved har hun og manden to børn på henholdsvis 4 år og 2 år. Samt et tredje undervejs. Hendes mand tog i forbindelse med begge børn to måneders barsel. Det var akkurat den mængde, han kunne få med fuld løn fra sin arbejdsgiver.

- Det passede nok meget godt i forhold til amning og så videre, men jeg ved, at min mand gerne ville have holdt mere. Vi har økonomisk bare ikke haft råd til at miste hans løn. Jeg har selv i perioder været på barselsdagpenge, men han har en noget højere løn, og forskellen på den og dagpenge var for stor, siger Tanja Christoffersen-Bjerre.

Læs også: Den nye barselsmodel deler medlemmerne

- Hvis min mand skulle have taget tre uger mere på dagpenge (for at nå op på de 11 ugers øremærket til faren, red.), så havde han helt sikkert gjort det. Det vigtigste for os er at være hjemme med barnet så længe som muligt. Men det ville have været surt økonomisk, og der ville være ting, som vi skulle give afkald på. Hvilket jo også ville gå ud over vores børn, og det, synes jeg, er virkelig ærgerligt.

- Ligesom det vil være virkelig ærgerligt for de børn, hvis forældre måske slet ikke har muligheden for at klare det økonomisk og måske dropper en del af barslen.

Læs også: Fakta om den nye barselsmodel

For og imod den nye barselsmodel

Collage af medlemmer med børn

 

Vi har spurgt 4 HK Privatmedlemmer om, hvad de synes om den nye barselsmodel. Fra venstre:

Pernille Nørtved Bjergager, mor til tre børn på 5, 4 og 1 år og for den nye barselsmodel:
- Det her vil gøre det langt mere legalt for mænd at være sammen med deres børn.
Læs artiklen med Pernille


Tanja Christoffersen-Bjerre, mor til 2 børn på 4 og 2 år med et tredje barn på vej og imod den nye barselsmodel:
- Det vigtigste for os er at være hjemme med barnet så længe som muligt.
Læs artiklen med Tanja

Mike Krause, for til et barn på 2 år og imod den nye barselsmodel:
- Det kan ikke være rigtigt, at staten skal blande sig.
Læs artiklen med Mike


Jesper Christensen, far til et barn på 5 år og for den nye barselsmodel:
- Det er åbenlyse fordele ved det.
Læs artiklen med Jesper