Mike Krause tog 9 ugers forældreorlov med sin søn, men er imod, at staten skal bestemme, hvordan forældrene fordeler orloven. Foto: Lisbeth Holten.
Sådan er den nye barselsmodel skruet sammen:
Hvad?
De nye barselsregler betyder, at antallet af orlovsuger med ret til barselsdagpenge (og evt. løn alt efter ens overenskomst eller ansættelsesvilkår) bliver ligestillet mellem forældrene. Det vil sige 24 uger til hver efter fødslen (plus 4 uger til mor før fødslen).
11 af de uger er øremærket hver forælder. 2 af de uger skal afholdes i forbindelse med fødslen, mens de 9 uger skal afholdes, inden barnet fylder et år. De resterende 13 uger pr. forælder kan far og mor overdrage til hinanden.
Hvem?
Reglerne om 11 ugers øremærket barsel gælder kun for lønmodtagere. Det vil sige, at selvstændige, ledige og studerende ikke er omfattet - her er kun 2 uger øremærket barsel til hver forælder.
Konkret vil det sige, at for et par, hvor far er selvstændig, og mor er lønmodtager, så er 2 uger øremærket far, 11 uger er øremærket mor, mens resten frit kan fordeles. Hvis begge er selvstændige, er der 2 uger øremærket til hver, mens resten kan fordeles frit. Soloforældre har ret til samme orlovsperiode som i dag - 46 uger efter fødslen.
Fra den 1. januar 2024 får soloforældre mulighed for at overdrage en del af orloven til nærtstående familiemedlemmer.
Hvornår?
De nye barselsregler træder efter planen i kraft 2. august 2022.
Det betyder med andre ord, at forældre til børn født før denne dato skal følge de nuværende regler i fordeling af barslen, mens forældre til børn født 2. august næste år eller senere følger de nye regler for deres barsel. 2. august er også den eksakte deadlinedato fra EU for, hvornår medlemslandene senest skal have implementeret regler, der sikrer mindst 2 måneders øremærket barsel til hver forælder.
1. Økonomi (86 %)
2. Ikke velset på arbejdspladsen (41 %)
3. Det biologiske (amning, mv.) vægtede højere (27 %).