Kvinde og tre børn i en hængekøje

Pernille er revisorassistent hos LandboNord i Brønderslev og mor til 3. Tog 13 måneders orlov med det yngste barn. Foto: Hans-Christian Jacobsen.

Havde de nye regler med 11 ugers øremærket barsel gjaldt for Pernille Nørtved Bjergager og familie ved deres tre børn, så havde det haft negative konsekvenser. Økonomisk og i forhold til fleksibilitet. Det ændrer imidlertid ikke ved, at den 33-årige revisorassistent mener, at de nye regler er en rigtig god idé.

- Ikke mindst for faren. Jeg har mange venner inden for håndværksfagene, og der er det bestemt ikke velset at tage mere end 14 dages barsel. Ligesom det fx ikke er velset at blive hjemme med sine syge børn. Her har jeg hørt venner blive mødt med: ”Barnet har vel en mor”. Jeg håber, at det her vil gøre det langt mere legalt for mænd at være sammen med deres børn, siger Pernille Nørtved Bjergager.

- Og så tror jeg altså også, at det er godt for ligestillingen i familielivet. Jeg tror, at det ville være godt for mange mænd at få den øjenåbner, det er at stå helt alene med ansvaret for et lille barn - men også opleve det bånd, man binder.

4 % af HK Privats medlemmer mener, at mænd kun kommer til at holde mere barsel, hvis der bliver øremærket mere barsel til dem - som det altså nu er sket. Kilde: Epinion for HK Privat, oktober 2021.

Pernille Nørtved Bjergagers mand ville sådan set gerne have taget mere barsel, end tilfældet har været. Men ved de to første børn arbejdede han som selvstændig, og ved det yngste barn - hvor han var blevet lønmodtager - var han netop startet og syntes, at det var lidt svært at bede om barsel, da de også stod midt i højsæsonen som anlægsgartner.

Plus at det havde kompliceret den forlængelse af barslen, de gerne ville have, hvis de havde delt den. Så i stedet har han arbejdet 32 timer om ugen med en ugentlig fridag med børnene.

- Så jeg kan sagtens se, at det kan ramme uheldigt, og at vi fx ville have skullet træffe nogle andre valg. Men vi havde selvfølgelig fundet ud af det, og fordelene for ligestillingen er bare større på sigt, siger Pernille Nørtved Bjergager.

Læs også: Den nye barselsmodel deler medlemmerne

Og det gælder både i familielivet og på arbejdsmarkedet. Pernille Nørtved Bjergager var næppe gået efter større stillinger uanset barsel eller ej, men hun har oplevet, at barselsorlov har fyldt - også i hendes arbejdsliv.

- Min løn har da stået mere stille i flere år, fordi jeg har været så meget væk. Og jeg har også oplevet, at det er blevet brugt som argument i en lønsamtale. Det blev dog både undskyldt og trukket tilbage, da jeg sagde, at det ikke måtte bruges som et argument. Men jeg er ikke i tvivl om, at det sker mange steder.

Læs også: Fakta om den nye barselsmodel

For og imod den nye barselsmodel

Collage af medlemmer med børn

 

Vi har spurgt 4 HK Privatmedlemmer om, hvad de synes om den nye barselsmodel. Fra venstre:

Pernille Nørtved Bjergager, mor til tre børn på 5, 4 og 1 år og for den nye barselsmodel:
- Det her vil gøre det langt mere legalt for mænd at være sammen med deres børn.
Læs artiklen med Pernille


Tanja Christoffersen-Bjerre, mor til 2 børn på 4 og 2 år med et tredje barn på vej og imod den nye barselsmodel:
- Det vigtigste for os er at være hjemme med barnet så længe som muligt.
Læs artiklen med Tanja

Mike Krause, for til et barn på 2 år og imod den nye barselsmodel:
- Det kan ikke være rigtigt, at staten skal blande sig.
Læs artiklen med Mike


Jesper Christensen, far til et barn på 5 år og for den nye barselsmodel:
- Det er åbenlyse fordele ved det.
Læs artiklen med Jesper