"Min søster, hun er sguda ikke syg - hun trænger bare til ferie!". Stress er et alvorligt problem, der alt for ofte bliver overset. 

En nyere undersøgelse blandt HK’s medlemmer viser, at fire ud af fem indenfor et år har følt sig stresset. Af de, der går til ledelsen for at få hjælp, oplever en tredjedel, at ledelsen ikke reagerer.

Stress er et stort problem på arbejdspladserne, men det er ikke alle steder, der bliver handlet. Stress kan være forbundet med skam, dårlig samvittighed og følelsen af utilstrækkelighed. Det er et problem, der kan være svært at opdage, eller det kan blive talt ned og bagatelliseret, som bilisten med den misforståede venlighed i videoen ovenfor gør.

Som tillidsvalgt har du en vigtig rolle. Du er ofte den første, der opdager, når en kollega har det svært, eller når der er noget galt med arbejdsmiljøet. Derfor er det helt afgørende, at du føler dig klædt på til rollen, og at du ved, hvad du skal gøre, eller hvor du kan hente hjælp.

3 redskaber:  Viden, værktøjer og en stor konference i foråret

Disse tre redskaber er gode at tage med i dit arbejde som tillidsvalgt, når du skal forebygge eller håndtere stress:

  1. Tag på HK’s store konference: Sammen mod stress
    Den 28. april samler vi alle tillidsvalgte fra hele landet til en kæmpe konference om stress. Her får du bl.a. ny viden om stress og helt konkrete redskaber med hjem til dit arbejde. OBS!! Deadline for tilmelding er allerede 28. januar, så skynd dig at få en plads nu. Tilmeld dig her.
  2. Få viden fra dine tillidsvalgte kollegers erfaringer
    Mød bl.a. Helle Bech fra Bilka, som har 17 års erfaring som tillidsvalgt, Hanne Rønning fra Coop, som selv har været ramt af stress, og Jan Eshøj fra Coop, som tager utraditionelle metoder i brug, når han har stressramte kolleger.
  3. Få værktøjer med HK’s onlinekursus for tillidsvalgte
    Stress – Nej tak! er et kort kursus, der introducerer dig til, hvad det er der sker, når en kollega bliver stresset, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan I kan modvirke stress på din arbejdsplads. Brug en halv time her, og få konkrete redskaber til at håndtere stress hos kollegerne og dig selv.

Andre relevante links: 

Konferencen Samlet og sammen mod stress. Tilmelding på dette link.
3 tillidsvalgte i handelsbranchen fortæller: Dine kolleger skal gå mere op i arbejdsmiljø
Tema om stress: Er du stresset? Få hjælp her
HK mener: #StopStress