3 medarbejdere i sikkerhedsstyrelsen

I Sikkerhedsstyrelsen oplever kollegerne i Sagssupport Birgit Ellehuus Ørnebjerg (t.v), Malene Bønning Rokkjær og Eva Schultz, at kunstig intelligens automatiserer den kedelige del af arbejdet, og de får plads til at kompetenceudvikle sig og arbejde med mere fagligt udfordrende opgaver. Foto: RED STAR

I den nordligste del af Esbjerg Havn ud til Vadehavet har Sikkerhedsstyrelsen sit domicil. Før i tiden var det fiskekutterne, der var i overtal. I dag er en del af havneområdet forvandlet til lystbådehavn, rekreativt område og adresse for offentlige og private virksomheder.

Et af de vigtigste arbejdsredskaber her er ikke længere fiskegarn, men it. Sikkerhedsstyrelsen er nemlig midt i en digital omstilling, hvor nye teknologier inden for kunstig intelligens tages i brug. Et af de nye it-værktøjer hedder AIME. Det er et avanceret søgesystem, der kombinerer machine learning med tekst- og billedgenkendelse.

LÆS OGSÅDigitalisering skal også skabe mening for borgeren

Medarbejderne er begejstrede, for de oplever, at maskinen overtager og automatiserer kedelige rutineopgaver, så de får tid til flere meningsfyldte opgaver.

- Vi er kommet af med en tung manuel opgave. I stedet har vi fået mere sagsbehandling, og vi medvirker i it-projekter og får lov til at hoppe et trin længere ned i maskineriet. Det er helt klart blevet mere spændende at være administrativ medarbejder, siger Eva Schultz, der er administrativ sagsbehandler.

Sikkerhedsstyrelsen har ansvar for teknisk sikkerhed inden for blandt andet forbrugerprodukter. Farlige og ulovlige produkter skal fjernes fra markedet, så forbrugerne kan være trygge ved de varer, som de lægger i indkøbskurven.

I AIME er det muligt at lave 2 typer søgninger. Man kan søge på produkter og finde de netbutikker, der forhandler dem. Og man kan lave en populationssøgning til at få overblik over, hvor mange der forhandler en bestemt produktkategori.

Googlesøgning i ekspresfart

AIME har været i brug i markedsovervågningen siden starten af 2021. Indsamling af produktdata på nettet kan nu gøres i ekspresfart.

Administrativ sagsbehandler Malene Bønning Rokkjær har været med i den projektgruppe, som har udviklet AIME. Hun ser store fordele ved søgesystemet.

- Vi sparer en masse kedeligt arbejde og en masse tid. Når vi googler manuelt, kigger vi måske til side 7 i Google. Men AIME søger også på side 20 og videre, så den er meget mere effektiv. Og det er sjovere og mere indholdsrigt at sidde efterfølgende og vurdere, hvordan søgeresultaterne passer i den indsats, vi lige nu er i gang med, siger hun.

LÆS OGSÅ"Fandme vigtigt, at vi bliver gode til digitalisering"

Der er et udviklingspotentiale forbundet med at få et smart system til at klare rutineopgaverne, mener Malene. Hun har selv fået lov til at forny sine kompetencer ved at deltage i projekter som udviklingen af AIME. Sikkerhedsstyrelsen kører såkaldte indsatser, der er markedsovervågning og tilsyn af farlige produkter fx fyrværkeri, alkohol, tobak og lattergas.

I styrelsen arbejder man agilt, så man nemt kan omstille sig. For at få de mest fleksible løsninger deles indsatserne op i sprint-etaper, og opgaverne løses på tværs af fag og afdelinger.

Plads til nye udfordringer

Birgit Ellehuus Ørnebjerg, der er administrativ medarbejder, var i starten med til at teste AIME og som lægmand stille de frække spørgsmål. Hun sidder ikke så meget med markedsovervågning, så hun bruger ikke AIME i hverdagen. Hun arbejder med planlægning af tilsyn, hvor hun booker de tilsynsførendes kalendere. Desuden har hun også noget sagsbehandling og lettere kodning.

I tæt samarbejde med it-afdelingen arbejdes der hele tiden på at finde tekniske løsninger, som kan automatisere sagsgange. Når sagsbehandlerne fx gør sagerne klar til tilsyn, overtager en robot – også kaldet procesmotor – arbejdet med at få sendt breve af sted til de butikker, der skal besøges. Det giver mere tid til de meningsfyldte opgaver.

- Det udvikler mit arbejde, for jeg kan jo hjælpe med nogle flere og sjovere opgaver, når jeg ikke skal sidde med de her ting, som ikke er de mest spændende. Jeg ser lyst på, hvad digitalisering vil bringe i mit arbejdsliv. Det giver plads til nye udfordringer og måske noget mere sagsbehandling, siger Birgit.

LÆS OGSÅRobotten er skiftet ud med et skarpere blik på mennesket

Automatiseringen har betydet, at hun allerede nu sidder med flere sagsbehandlingsopgaver blandt andet inden for tilsyn af elinstallationer.

Frygter ikke at stå uden opgaver

De 3 kolleger er enige om, at kunstig intelligens og automatisering har gjort deres arbejde mere meningsfyldt i de seneste år, hvor Sikkerhedsstyrelsen har sat sig for at blive digital frontløber. De frygter ikke at komme til at stå uden arbejde – tværtimod vil der komme nye opgaver og give luft til at dykke mere ned i de fagspecifikke områder. Deres holdning er, at når man først har prøvet at arbejde med det, er man ikke så nervøs for det. Og det er for dem at se fint, at kontorrobotterne (RPA’er) tager over.

LÆS OGSÅDigitalisering må ikke blive et spareværktøj

AIME bliver løbende videreudviklet med nye funktioner. Det har resulteret i et nyt it-værktøj, som har fået navnet SAFE. Det er en europæisk pendant til AIME, der i fremtiden gør det enklere og hurtigere at søge efter farlige og ulovlige produkter i netbutikker på tværs af landene i EU.