Tillidsrepræsentant Karina Sørensen

En lang række eksperter, aktører og tillidsrepræsentanter bakker jobcentrenes indsats op som modsvar til den kritik, der har været. En af dem er tillidsrepræsentant Karina Sørensen, som i en række medier fortæller politikerne, at de ikke har viden nok om jobcentrenes opgaver. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen. 

NYT! Kom med på beskæftigelseskonference

Arbejder du indenfor beskæftigelsesområdet, og er du medlem af HK Kommunal, kan du komme GRATIS med på en spritny beskæftigelseskonference, der sætter fokus på dit område. 
Mød bl.a. beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Peter Lund "Hjerne-Madsen", Dorte Caswell fra CUBB-projektet og en lang række andre aktører og kolleger fra dit fag

FÅ DIN BILLET NU - NB! Sidste chance den 14. oktober

 

- Kritikken [af jobcentrene] bygger alt for ofte på enkeltsager, anekdoter og fornemmelser fremfor saglige analyser af jobcentrenes virke og resultater … Jobcentermedarbejderne leverer faktisk det, som de har fået besked på af politikerne.

Sådan lyder det fra en af landets førende eksperter på beskæftigelsesområdet, professor Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet, i et debatindlæg i Altinget (6.9.22).

Kritikken skyder forbi

Sammen med en række fagfæller, meningsdannere og HK’s egne jobkonsulenter lægger han navn til en ny bølge af mediefortællinger, der for alvor gør op med myten om, at jobcentrene ikke leverer en vigtig og påskønnet indsats for samfundet.

Aalborg-professoren understreger videre, at det bedste, man kan gøre for at genrejse jobcentrene og motivere medarbejderne, er at befri dem for den dårlige politiske omtale og bede politikerne sætte sig ordentlig ind i sagen, før de griber til lette løsninger.

Samme toner lyder der fra forsker i beskæftigelsespolitik ved Aalborg Universitet, Mathias Herup Nielsen, der i et debatindlæg i Politiken (1.9.22 - bag login) slår fast, at jobcentrene udfører en opgave, vi som samfund har tildelt stor betydning, men at der i høj grad mangler tillid til de ansatte i jobcentrene.

- De laver aktiv arbejdsmarkedspolitik i praksis. Både på Christiansborg og i befolkningen er der en uhyre stærk opbakning til aktiveringspolitikkens principper … Det er en af jobcentrenes centrale opgaver at gøre den dagsorden til virkelighed. Det er ikke så nemt, som det måske lyder, hedder det i Mathias Herup Nielsens indlæg.

Både på Christiansborg og i befolkningen er der en uhyre stærk opbakning til aktiveringspolitikkens principper
- Forsker Mathias Herup Nielsen, Aalborg Universitet

Samme forsker hæfter sig i et større interview i et andet medie  A4 Medier (12.9.22) – ved, at der er langt mellem den politiske retorik og virkeligheden på jobcentrene.

- Kritikken [af jobcentrene] er blæst ud af proportioner. Undersøgelser viser, at de fleste arbejdsløse er tilfredse med jobcentrene, og at den offentlige diskussion mangler viden om, hvad der egentlig foregår på jobcentrene, siger han til A4 Medier.

Ledige får helt afgørende hjælp

En tredje ekspert, ph.d.-studerende Rasmus Jensen Schjødt fra Aarhus Universitet, konkluderer i et debatindlæg i Politiken (9.9.22 - bag login) på baggrund af et stort forskningsprojekt om unge arbejdsløse, at jobcentrene dæmoniseres i den offentlige debat, men leverer vigtig hjælp til arbejdsløse unge.

- De unge fortæller stort set samstemmende, at de havde meget negative forventninger til jobcentret, men at de blev mødt af empatiske og dygtige medarbejdere, der forsøgte at hjælpe dem så godt som muligt, skriver Rasmus Jensen Schjødt.

Jobcentrenes arbejde får også medvind fra en måske noget uventet kant. En af landets førende meningsdannere, Børsens chefredaktør Niels Lunde, slår i en leder (18.8.22 - bag login) fast, at det er populært at skælde ud på jobcentrene, men at jobcentrene løser en afgørende opgave på det lokale arbejdsmarked.

- Jobcentrene løser en opgave, som ikke er populær, og som er svær at forklare i offentligheden, og derfor er de politisk sårbare. De politiske partier på Christiansborg ved alt om dette. De ved godt, at hvis man nedlægger jobcentrene, så forsvinder den samfundskritisk vigtige opgave, som jobcentrene løser, ikke, skriver Niels Lunde i sin leder.

I dagbladet Information giver kommentator Laura Friis Wang (19.8.22 - bag login) udtryk for, at de politikere, der leverer kritikken af beskæftigelsesindsatsen, ofte glemmer, at gruppen af borgere, jobcentrene skal kunne rumme, er blevet kraftigt udvidet med årene.

- Det står ikke kun skidt til med jobcentrene ... Danmark er det land i Europa, hvor den største andel af ledige kommer i job fra ét kvartal til et andet, lyder det fra Informations kommentator.

Frit bytte på fordomsbørsen

Også fra politisk hold lyder der nye, nuancerede toner. Den århusianske rådmand, Anders Winnerskjold (S), understreger i et debatindlæg i Berlingske (29.8.22 - bag login), at den politiske debat er præget af en ekstremt forsimplet forståelse af, hvad jobcentrene laver.

- Til trods for uendelige proceskrav og regler er vi i Danmark enormt gode til at hjælpe folk i arbejde … Tænk at blive ved med at møde op på arbejde hver dag og gøre sit bedste for folk på kanten af arbejdsmarkedet, selvom politikerne har besluttet sig for, at ens arbejde er frit bytte på fordomsbørsen, skriver Anders Winnerskjold.

De mange, nye stemmer fra vores omverden, der i medierne bakker jobcentrenes arbejde op, bliver suppleret på bedste vis af nogle af HK’s egne beskæftigelseskonsulenter.

Karina Sørensen, der er tillidsrepræsentant for HK-medarbejderne på Jobcenter Viborg, slår i indlæg i en række medier til lyd for, at politikerne har meget lidt viden om, hvad der er jobcentrenes opgaver, og at den politiske kritik af beskæftigelsesindsatsen skyder helt forbi. Den fortælling får medløb fra virksomhedskonsulent i Lejre Kommune, Ilse Asmussen, der i Politiken (30.8.22) slår fast, at jobcentrenes arbejde langt fra er overflødigt.

Flere relevante artikler til dig: 

Ilse Asmussen: Jeg kan ikke genkende deres syn på mit arbejde

Ny politisk aftale rydder op i unødvendig kontrol

Tag hånd om medarbejderne i jobcentrene

STOR KONFERENCE: kom til Beskæftigelseskonferencen 2022. Konferencen er gratis for dig, der er medlem af HK Kommunal

Artiklen er opdateret 20. september 2022