Kim Jung Olsen
Kim Jung Olsen, faglig chef.

Mange ser lønforhandling som en årlig (hvis man er heldig) 20-minutters samtale med chefen. Men det kunne faktisk ikke være mere forkert.

Lønforhandling er en proces, der foregår hele året og som kræver god forberedelse, understreger faglig chef i HK Privat, Kim Jung Olsen.

Faktisk bør du ifølge Kim Jung Olsen bruge cirka tre gange så lang tid på forberedelsen til din lønforhandling som på selve lønsamtalen.

- Ved en lønforhandling skal man sælge sin arbejdskraft til sin arbejdsgiver - det kan godt være, det lyder lidt gammeldags, men det er jo sådan, det er. Og som ethvert andet salg kræver det god forberedelse at sælge sin arbejdsydelse godt, siger Kim Jung Olsen.

Derudover er der alt det benarbejde, der skal gøres i løbet af året.

- Det er vigtigt løbende at notere sig, når man eksempelvis får nye arbejdsopgaver, har gjort et ekstra stykke arbejde i særlige situationer eller har fået nye kompetencer, som gavner virksomheden. På den måde kan man huske alle de gode eksempler til lønsamtalen, siger han.

Kim Jung Olsen har 25 års erfaring som faglig chef, og han er derfor noget af en garvet forhandler. Vi har derfor også spurgt ham til hans allerbedste tip til lønforhandlingen.

- Det er, at man er ambitiøs og vedholdende – og så skal man kunne forklare og forsvare, hvorfor man er den løn og det udspil værd, man præsenterer arbejdsgiveren for, siger han.

Og det er jo altså her, forberedelsen er helt afgørende.

Nedenfor har vi samlet 4 gode råd til forberedelse året rundt fra Kim Jung Olsen.
 

Forbered dig året rundt

  • Tal løn med dine kolleger. Lige så naturligt som det er at fortælle om de ting, du har lavet i weekenden, lige så naturligt bør det være at tale med dine kolleger om løn og ansættelsesvilkår, så du og dine kollegaer har det bedst mulige sammenligningsgrundlag. 

  • Sæt dig ind i virksomhedens økonomi og aktuelle situation. Følg løbende med i, hvordan det går i virksomheden - både nu og her, men også hvordan din arbejdsgiver regner med, det ser ud fremadrettet. Det gælder både økonomi, markeds- og politiske forhold. Hvis du har en tillidsrepræsentant, så tal med hende/ham om, hvordan han/hun ser på virksomhedens situation. Er der særlige forhold, der har indflydelse på, hvordan det går hos jer? 

  • Nye opgaver. Reflekter løbende over dine opgaver. Har du fået flere eller nye opgaver på dit bord? Større ansvar? Har du håndteret specifikke opgaver særligt tilfredsstillende? Gør opmærksom på det over for din chef og noter det ned løbende, så du husker det, når du skal til lønsamtale.

  • Nye kompetencer. Har du taget kurser, været på efter- eller videreuddannelse eller på anden vis tilegnet dig nye kompetencer, der gør, at du kan løfte opgaver eller en ny type af opgaver til gavn for virksomheden? Igen, gør opmærksom på det og skriv det ned.

 

Udspillet er afgørende

Noget af det mest afgørende - hvis ikke det mest afgørende - for, hvordan lønforhandlingen ender, er udspillet - og altså om du går derfra tilfreds eller skuffet.

- Hvis du bare går ind og siger, du gerne vil have 5.000 ekstra, og dit eneste argument er, at der er vist noget med, at inflationen er høj p.t., så skal du ikke regne med meget ekstra, siger Kim Jung Olsen.
Men hvad er et godt udspil så?
Det er ifølge Kim Jung Olsen et udspil, du kan forsvare og forklare over for din chef. Og så er det et udspil, hvor det måske lidt overraskende godt kan være, at du ikke nødvendigvis får det hele nu og her.
- Man må aldrig lukke en forhandling ned. Et godt resultat til en lønforhandling er, at man har fået noget, men også åbnet døren til næste lønforhandling, fx ved at lave en aftale om, hvad der skal til for at stige yderligere næste år, siger Kim Jung Olsen.

Nedenfor har vi samlet 5 gode råd til forberedelse forud for samtalen fra Kim Jung Olsen.


Forbered dig forud for selve samtalen

  Få styr på spillereglerne. Har du en tillidsrepræsentant, der forhandler for dig og dine kolleger? Få styr på, hvor stor en del af puljen, der i så fald bliver forhandlet centralt? Og decentralt? Altså hvor stor en del af puljen kan du selv forhandle om.

  Træn din forhandlingsteknik. Din chef sidder i en position, hvor han/hun er vant til at forhandle stort og småt, så du kommer til at sidde over for en erfaren forhandler. Som medlem af HK kan du tage et onlinekursus i lønforhandling, hvor du blandt andet kan træne forhandling med forskellige ledertyper. 

•  Find relevant fakta. Du er nødt til at have fakta på plads. Brug HK’s lønstatistik og undersøg, hvad gennemsnitslønnen er for din jobfunktion? Hvordan ser jobmarkedet ud inden for din branche - er ledigheden høj eller lav? Og hvordan ser det ud med inflationen?

•  Sæt dine forventninger. Hvor meget eller hvor lidt vil du gå med til? Hvad er dit minimumsmål? Og hvis ikke du kan få mere i løn, er der så noget andet, du gerne vil have i stedet for, fx færre timer, ferie, eller noget andet ekstra ved siden af?

  Prøv det af inden. Umiddelbart forud for samtalen så tænk over, hvordan du får skabt en god ramme for lønforhandlingen? Hvad vil du sige indledningsvist? Hvordan vil du sørge for at opretholde en god stemning? Få gerne sat nogle billeder og ord på den konkrete situation, så ikke du bliver overrasket over det - og øv dig gerne foran din familie, venner eller kolleger.

 

Efter samtalen

Det er vigtigt, at du efter lønsamtalen har en sikkerhed for, hvad det faktisk er, du og din chef har aftalt. Du må ikke gå derfra med en aftale om, at du skal have cirka 1.000 kroner, og at din chef vender tilbage.

- Du er nødt til at sikre dig, præcis hvad I har aftalt, så din leder ikke har mulighed for at vende tilbage 3 uger efter og sige, du får de 700 kroner som aftalt, siger Kim Jung Olsen.

I behøver ikke tage referat af lønsamtalen, men Kim Jung Olsens råd er, at du, inden du forlader lønsamtalen, beder din chef om at sende en mail med en opsummering med det aftalte, hvis han/hun ikke selv tilbyder det.

Du kan få tricks til selve lønsamtalen i denne guide med forhandlingsekspert Solveig Schmidt. Her kan du bl.a. læse, hvorfor tavshed er vigtigt.

HK’s afdelinger holder også løbende kurser i lønforhandling for medlemmer, ligesom du også kan læse mere om lønforhandling på mit.hk

Du har krav på en årlig lønsamtale

Hvis du har en overenskomst, har du krav på en årlig lønsamtale. Så bed om den, hvis din chef ikke husker det.