Løn for chefer og ledere i kommuner og regioner
Når du er ansat eller skal ansættes som chef eller leder i en kommune eller region gælder der særlige regler for din løn. Bliv klogere på dine vilkår og muligheder her.
Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Når du er ansat eller skal ansættes som chef eller leder i en kommune eller region gælder der særlige regler for din løn. Bliv klogere på dine vilkår og muligheder her.
Som leder – eksempelvis teamleder, afdelingsleder eller ledende lægesekretær i en kommune eller en region – er du omfattet af HK Kommunals overenskomster med henholdsvis KL og Danske Regioner. Herunder kan du se dine løn- og pensionsvilkår samt øvrige ansættelsesvilkår, lige som du får en stribe gode råd
Din løn består af en grundløn, et overenskomstfastsat tillæg og eventuelle individuelle tillæg. I HK Kommunals overenskomster er der aftalt særlige grundlønninger for ledere. Og den konkrete indplacering på en bestemt leder-grundløn fastsættes efter aftale med HK Kommunal.
Du kan altid finde de aktuelle lønsatser på de forskellige løntrin i HK Kommunals lønoversigter. De bliver løbende opdateret, når der er lønstigninger.
Udover grundlønnen og det overenskomstfastsatte tillæg kan der aftales individuelle tillæg eller løntrin for kvalifikationer og funktioner.
Kvalifikationsløn kan gives for erfaring, uddannelse med videre, mens funktionsløn kan gives for særlige opgaver, ansvarsområder og så videre. Populært sagt er kvalifikationsløn knyttet til personen, mens funktionsløn er knyttet til stillingen.
Når du skal ansættes som leder, indgår du i samarbejde med HK Kommunal en aftale med kommunen eller regionen om dine løn- og ansættelsesvilkår.
Som chef i en kommune eller region er du omfattet af Aftale om aflønning af chefer (LINK), som HK Kommunal sammen med en række andre faglige organisationer har indgået med KL og Danske Regioner. Aftalen omhandler kommunal- og regionsdirektører, forvaltningschefer og andre chefer.
Bliver du ansat som eksempelvis centerchef, kontorchef eller sekretariatschef består din løn af en grundløn, et overenskomstfastsat tillæg og eventuelle individuelle tillæg.
Grundlønnen er en af følgende: trin 49 + tillæg, trin 50 (kun KL), trin 51+ tillæg eller trin 52 + tillæg
Din grundløn aftales i forbindelse med ansættelsen og afhænger blandt andet af niveau og ansvar i chefstillingen.
Udover grundlønnen og det overenskomstfastsatte tillæg kan der aftales individuelle tillæg eller løntrin for kvalifikationer og funktioner. Kvalifikationsløn kan gives for erfaring, uddannelse mv., mens funktionsløn kan gives for særlige opgaver, ansvarsområder med videre. Populært sagt er kvalifikationsløn knyttet til personen, mens funktionsløn er knyttet til stillingen.
Lønnen for forvaltningschefer og forvaltningsdirektører består af en grundløn, et overenskomstfastsat tillæg og eventuelle individuelle tillæg.
Grundlønnen og det overenskomstfastsatte tillæg hænger sammen med indbyggerantallet i kommunen og kan derfor ikke forhandles. Som koncerndirektør i en region er grundlønnen løntrin 53 + tillæg.
Udover grundlønnen og det overenskomstfastsatte tillæg kan der aftales individuelle tillæg eller løntrin for kvalifikationer og funktioner.
Kvalifikationsløn kan gives for erfaring, uddannelse med videre, mens funktionsløn kan gives for særlige opgaver, ansvarsområder med videre.
For kommunal- og regionsdirektører gælder, at den samlede løn er fastsat i chefaftalerne, og der kan ikke kan aftales løn ud over den centralt aftalte.
Når du går til ansættelsessamtale, vil du blive spurgt om dit lønkrav. Og bliver du ikke det, bør du selv bringe det på bane. Her får du 5 gode råd til din forberedelse.
Din løn står aldrig stille. Den største del af den reguleres automatisk via overenskomsterne, som er til forhandling hvert andet eller tredje år, og hvor stigningerne typisk udmøntes flere gange i løbet af overenskomstperioden. Derudover består din løn af individuelle tillæg, der kan genforhandles. Forhandlinger om individuelle tillæg sker på baggrund af aftalerne om lokal løndannelse mellem HK Kommunal og henholdsvis kommuner og regioner.
Ændringer i din løn aftales mellem din arbejdsgiver og HK Kommunal. Men du inddrages selvfølgelig i hele forhandlingsprocessen. Du kan også selv påvirke din løn.
Din løn består af grundløn og tillæg, der er fastsat i overenskomsten, samt individuelle tillæg. Grundlønnen kan genforhandles, hvis du skifter stilling internt i kommunen eller regionen, eller hvis din stilling ændrer sig væsentligt.
Det kan eksempelvis være i forbindelse med omstruktureringer, udvidelse af dit lederområde, eller hvis du rykker op/ned i det ledelsesmæssige hierarki. Dine individuelle tillæg genforhandles som udgangspunkt en gang om året.
Individuelle tillæg kan gives i form af:
Dine individuelle tillæg bør afspejle, at kvalifikationer og funktioner udvikler sig løbende. Hvis du ikke har haft en lønudvikling over en længere periode, er der god grund til at få foretaget en vurdering af din løn. Kontakt en af HK Kommunals chefkoordinatorer eller bed om en lønsamtale med din overordnede. Du kan også bruge de 7 gode råd, som du får nedenfor. Og husk at gennemgå vores tjekliste, for at få inspiration til hvad du skal have med til forhandlingsbordet.
Husk at lønnen ikke fastlægges, den dag forhandlingen foregår, men påvirkes løbende af de resultater, du opnår i dit arbejde. Gør løbende opmærksom på dine resultater – også selvom det ikke er din direkte overordnede, der forhandler din løn. Du kan også bede om en lønsamtale med din overordnede.
Strukturændringer, opgaveændringer og ændringer i ansvarsområder er en god grund til genforhandling af din løn. Skriv ned hvilke ændringer, der har været i dine funktioner, siden din løn blev forhandlet sidste gang. Vær særligt opmærksom på, hvorvidt reduktioner i antallet af lederstillinger har medført en udvidelse af dit ansvarsområde.
Dine kompetencer udvikler sig løbende, og det skal afspejle sig i lønnen. Overvej hvilke af dine kompetencer, der er af særlig gavn for arbejdspladsen og/eller om ændringer i dine opgaver/ansvar har medført, at du har udviklet nye kompetencer. Du kan også have taget en efteruddannelse siden sidste lønforhandling, der har udviklet dine kvalifikationer.
Bliv konkret omkring de resultater, du har opnået siden sidste lønforhandling. Har du bidraget til opfyldelse af bestemte mål på arbejdspladsen, til effektiviseringer eller til kvalitative forbedringer? Honorering af resultater kan ske i form af resultatløn, der typisk ydes som et engangsbeløb.
Hvordan har din løn udviklet sig, siden du blev ansat? Hvilken løn får dine kolleger i sammenlignelige stillinger? Undersøg lønniveauet på din arbejdsplads og spørg din chefkoordinator i HK Kommunal om lønniveauet for den chefgruppe, du tilhører. Hvis du er chef i en kommune, kan du tjekke den lokale lønstatistik på krl.dk. På MitHK kan du se mere lønstatistik og sammenligne din egen løn med gennemsnittet.
Overvej hvilke konkrete krav du har til en lønforbedring. Dine krav skal balancere mellem at være ambitiøse og realistiske. Brug de gode råd her på siden til at blive skarp på dit lønkrav og kontakt din chefkoordinator i HK Kommunal for flere gode råd.
Ikke alle lønforhandlinger ender med en lønforbedring. Og under alle omstændigheder er det godt at overveje alternativer, der kan påvirke fremtidige lønforhandlinger:
Begrundelser: Sørg for, at få konkrete begrundelser for afslaget på en lønforbedring og få drøftet, hvad der skal til for at få en lønforbedring på et senere tidspunkt.
Kompetenceudvikling: Som leder eller chef har du ret til en individuel udviklingsplan. Overvej om det kunne være relevant at aftale en konkret efteruddannelse. Få eksempelvis sparring via HK's Karrieretelefon.
Mål. Vær aktiv i forhold til mulighederne for en fremadrettet resultatlønsaftale. Er der udsigt til projekter eller andet, der på forhånd kan aftales en honorering for, såfremt visse mål opfyldes?.
Inden du går i dialog med din overordnede, bør du stille dig selv nedenstående spørgsmål. Derved får du klargjort for dig selv, hvad du med fordel kan lade indgå i forhandlingen.
Ved ændringer eller udvidelser af dit ansvarsområde, har du så:
Omkring dine konkrete resultater, har du så:
Har du ved at være en god leder:
Fremadrettet:
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID