Det er samtidig en nyhed, der bør få den lokale uddannelsesinstitution UCL til at genoverveje en påtænkt beslutning om at lukke for laborantuddannelsen i Odense. Det er allerede og i sig selv en ulogisk og stærkt kritisabel beslutning. For en lang række fynske erhvervsvirksomheder mangler allerede nu laboranter til ofte helt centrale funktioner (for eksempel omkring kvalitetskontrollen).

Novos etablering her vil uden tvivl flerdoble behovet for laboranter på Fyn. UCL er med andre ord på vej til at lukke en uddannelse, der uddanner unge til et fag, hvor der er endda meget gode beskæftigelsesmuligheder. 
-Anne Marie Bay, formand HK Midt

Netværk af fynske virksomheder har allerede, ligesom mange politikere, været ude og kritisere overvejelserne, fordi det på sigt vil koste arbejdspladser på Fyn, hvis de ledige laborantstillinger ikke kan besættes i de kommende år.

Argumenterne om, at uddannelsen er meget dyr og meget lidt lønsom for skolen bør på den ene eller anden måde skubbes til side i betragtning af Novo Nordisk-nyheden. For Novos etablering her vil uden tvivl flerdoble behovet for laboranter på Fyn. UCL er med andre ord på vej til at lukke en uddannelse, der uddanner unge til et fag, hvor der er endda meget gode beskæftigelsesmuligheder. Det bliver endda på et niveau, som mange andre uddannelser og fag vil blive lidt misundelige på.

Opfordringen fra HK Midt er ganske klar:

Genovervej planerne. Vend bøtten helt på hovedet og investér i uddannelsen. I at gøre den attraktive for de unge, så de vælger, og i et forløb, der gør, at de heller ikke vælger den fra, når de først er startet. Måske der med fælles hjælp (fra erhvervsliv, politikere, Novo) kan sikres en finansiering af uddannelsen, så den fortsat er på Fyn. Det vil være afgørende for mange eksisterende fynske virksomheder og for den mastodont, der har planer om at etablere sig med et anlæg i det fynske. Mon ikke Novo forventer, at en for dem så central uddannelse som laborantuddannelsen fortsat er i Odense og på Fyn?