To ældre kvinder drikker te på terrasse foran hus

 

Som formand for HK MidtVest var jeg ved at få kaffen galt i halsen, da jeg forleden kunne læse, at den nye regering ikke vil love en udvidelse af seniorpensionen.

 

Under den tidligere S-regering blev det ellers aftalt, at seniorpensionen skulle udvides, så flere danskere fra 2024 kunne trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet. I dag skal man have en arbejdsevne på 15 timer om ugen eller derunder for at komme på seniorpension. Det skulle hæves til 18 timer.

 

Men nej, lyder det nu fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S): Den nye regering skal først tage "stilling til", om forslaget skal blive til virkelighed. Et løftebrud, som, jeg mener, går hårdt ud over de nedslidte seniorer, herunder mange af mine medlemmer.

 

Regeringen har allerede bebudet, at den vil sløjfe seniorpensionen som en selvstændig tilbagetrækningsordning og i stedet lægge den sammen med retten til tidlig pension – den såkaldte Arne-pension – i en såkaldt Arne-plus-ordning.

 

Det betyder, at det i fremtiden kun vil være muligt at få seniorpensionsydelsen i tre år – og ikke seks år som i dag. Samtidig vil ydelsen blive skåret ned til cirka 15.000 kroner om måneden. Dermed vil en enlig på den nye ordning miste omkring 4.360 kroner hver måned. Oveni kommer så, at den nye regering nu ikke vil garantere den udvidelse fra 15 til 18 timer, som den lovede.

 

Jeg mener, at det er at svigte de mange nedslidte seniorer, som gerne vil men ikke længere kan arbejde. I HK er vi da også imod forringelser af ordningen, og når man sætter den månedlige ydelse ned med cirka 4000 kroner om måneden, er der tale om en forringelse. Uanset, om man pakker ændringerne ind som Arne-plus.

 

Vi mener i HK, at der skal være mulighed for værdig tilbagetrækning. Vi skal fremme det gode arbejdsmiljø og sikre bedre muligheder for livslang læring og sporskifte, så så mange som muligt kan holde til pensionsalderen – eller endnu længere, hvis de vil og kan.

 

Men det er ikke alle, der kan det. Og for dem skal der være et sikkerhedsnet, der gør det muligt at leve et anstændigt liv, efter de har været nødt til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Artiklen er opdateret 14. marts 2023

DIN STEMME BLIVER HØRT

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.