Hånd, der holder mobiltelefon, hvorfra negative emojis strømmer ud

 

Som formand for HK Kommunal MidtVest kan jeg nikke genkendende til, at medlemmer i stigende grad bliver udsat for digital chikane. Utilfredse borgere kommer med trusler digitalt eller udøver chikane digitalt.

 

Fredag 1. september 2023 satte DR spot på problemerne. Her var blandt andet et eksempel med en lokal beskæftigelsesfaglig medarbejder, der fik sit fulde navn og e-mailadresse lagt ud på de sociale medier, lige som medarbejderen fik intimiderende beskeder via Messenger.

 

I det konkrete tilfælde tog ledelsen med det samme vare på medarbejderen. Og sådan bør det være. Men langt fra alle medarbejdere kender desværre til arbejdspladsens strategi, hvis en medarbejder bliver udsat for chikane.

 

Og det er bekymrende, når konsekvenserne af chikanen ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, kan være alvorlig sygdom som stress og PTSD eller kan føre til, at den berørte medarbejder siger op.

 

For os at se har cheferne en opgave i at gøre handleplaner og retningslinjer synlige og kendte for medarbejderne.

 

Det er hele arbejdspladsens – og mest af alt – ledelsens ansvar at stille sig imellem borgeren og den ansatte.

 

Det er afgørende, at den ansatte i pressede og truende situationer altid kan hente supervision hos ledelse og tillidsrepræsentant, TR.

 

Derfor bør den politiske eller administrative ledelse mindst én gang om året gennemgå arbejdspladsens retningslinjer for forebyggelse og håndtering af chikane og trusler med medarbejderne.

 

Ingen, der bliver chikaneret, må opleve at stå alene med problemet.                            

Artiklen er opdateret 01. september 2023

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.