I denne uges nyhedsbrev kan du læse et interview med skuespilleren William Halken, der spiller hovedrollen i den nye DR3-serie ’Ingen vej tilbage’. Her portrætterer han den kommende far Lasse, der arbejder i en dagligvarebutik – faktisk indledes seriens første scene med Lasse, der fylder varer op.

Et fuldstændig genkendeligt hverdagsbillede for mange af HK Handels medlemmer, og sikkert også for seerne af serien, for mon ikke de fleste danskere jævnligt kommer i et supermarked? På trods af det fylder de handelsansatte – hvad enten de arbejder i butik, på lager eller kontor – nærmest ingenting i nyhederne eller populærkulturen. Heller ikke selvom de handelsansatte løfter en vigtig samfundsopgave og sikrer, at danskerne har adgang til alt fra basale fornødenheder som mælk og brød til specialvarer på landets butikshylder.

Under corona er der mange danskere, der har fået øjnene op for, hvad de handelsansatte betyder for en velfungerende hverdag. Da samfundet var lukket ned, sørgede I for, at alle andre fortsat kunne købe mad, håndsprit og andre fornødenheder. Indsatsen blev heldigvis anerkendt politisk, da statsminister Mette Frederiksen og erhvervsminister Simon Kollerup inviterede tre af HK Handels medlemmer til møde for at takke for deres og alle jer andres indsats under corona.

Det var en symbolsk, men vigtig anerkendelse af en faggruppe, der langt fra altid får som fortjent. Netop derfor er det også vigtigt med serier som ’Ingen vej tilbage’. Den er med til at skabe et mere mangfoldigt billede af de handelsansattes vilkår. Med sin skildring af sure kunder og manglende anerkendelse af butiksfaget, fortæller den også en del om, hvilken virkelighed, mange af vores medlemmer befinder sig i. Jeg glæder mig til at se resten af serien for at finde ud af, om den også får de mere positive sider af faget med – fx det gode kollegiale fællesskab og det kick, man kan få af at sælge og yde god service. Men ikke mindst glæder jeg mig over, at vores medlemmer nu er kommet lidt mere på den offentlige dagsorden.