”Arbejdsmiljøet på mit arbejde gav mig desværre en depression, og min chef var bedøvende ligeglad”. Sådan fortæller et butiksansat medlem af HK Handel i vores spritnye undersøgelse af HK Handels medlemmers arbejdsmiljø. En anden kan berette om at blive kaldt pædofil og dum, en tredje om at være blevet truet med ”røvfuld”, andre om at få kastet møbler efter sig eller blive spyttet efter.

Alle eksemplerne er grelle og vidner om, at der er store udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø i dele af vores branche. 7 ud af 10 af medlemmerne i undersøgelsen har oplevet at blive talt grimt til af en kunde - blandt de butiksansatte er det 8 ud af 10. Og der findes desværre også både arbejdsgivere og kolleger, der opfører sig verbalt nedsættende. Det er selvfølgelig aldrig i orden at være nedladende, voldelig eller truende over for de mennesker, der egentlig bare passer deres arbejde. Derfor knokler vi i HK Handel også hele tiden for et bedre arbejdsmiljø for vores medlemmer – bl.a. ved at råbe politikerne op og uddanne arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter i at forebygge og håndtere udfordringer i arbejdsmiljøet. Vi tilbyder desuden rådgivning om, hvordan man skal håndtere de svære sager over for eksempelvis en leder, og vi kan anmelde arbejdsskader og henvise vores medlemmer til hjælp på de arbejdsmedicinske klinikker. Derudover fører vi retssager på vegne af vores medlemmer, der oplever et dårligt arbejdsmiljø.

Vi skal alle være med til at sige fra over for kunder eller chefer, der går over stregen. Det er et fælles ansvar. Hvis du ser en kollega, der bliver overfuset, så hjælp vedkommende. Tag fat i arbejdsgiveren, jeres tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant eller ring til jeres lokale HK-afdeling. Vi kan hjælpe. Men vi kan kun gøre noget, hvis vi hører om det. Du kan også engagere dig som arbejdsmiljørepræsentant og være med til at gøre en forskel for dine kolleger – HK Handel skal nok klæde dig på til opgaven.

Endelig skal vi selvfølgelig også have arbejdsgiverne på banen. Jeg håber, at de vil være med til at gøre det klart, at sådan taler vi ikke i min butik. Arbejdsmiljøet er først og fremmest deres ansvar, og det ansvar SKAL de løfte. I denne uges nyhedsbrev kan du læse mere om, hvorfor Lakrids by Bülow opfatter et godt arbejdsmiljø som en rettesnor for, hvordan virksomheden klarer sig. Og der skal vi have flere virksomheder hen. For hvis ikke arbejdsmiljøet er sundt, er virksomheden det heller ikke, hvis du spørger mig.