Virksomhederne kan nu søge midler til arbejdsmiljørådgivning, fysisk træning og afprøvning af tekniske hjælpemidler og få 80 procent i tilskud til godkendte udgifter. Puljen er på 105 millioner kroner årligt og løber fra 2021 til 2023.
Som formand for HK Privat MidtVest og Arbejdsmiljøudvalget i HK MidtVest mener jeg, at Arbejdsmiljøpuljen er et skridt i den rigtige retning.
Når det gælder arbejdsmiljøet, er der mange udfordringer, der skal løses. Vi ser stadig medlemmer, der bliver nedslidte før pensionsalderen, og flere og flere bliver ramt af stress og udsat for dårligt psykisk arbejdsmiljø.
I 2015 slog en rapport om arbejdsmiljørådgivning fast, at ét af de mest effektive værktøjer til at forbedre arbejdsmiljøet i små og mellemstore virksomheder netop er at tilbyde dem konkret og anvendelsesorienteret arbejdsmiljørådgivning.
Det er nemlig ofte små virksomheder med mellem én og 50 medarbejdere, der mangler viden og værktøjer til at forbedre arbejdsmiljøet.
Der er måske allerede rigeligt at gøre med at få driften, administrationen og hverdagen til at fungere. Og der kan være så meget at se til, at man slet ikke har blik for, at det er nødvendigt at passe og pleje det gode arbejdsmiljø. Særligt det psykiske arbejdsmiljø kan være udfordret på en mindre arbejdsplads.
Siden rapporten kom, har fagbevægelsen arbejdet hårdt for, at anbefalingerne skulle blive til virkelighed. Nu sker det endelig. Men skal de gode intentioner i Arbejdsmiljøpuljen omsættes til handling og konkrete forbedringer i arbejdsmiljøet, så kræver det et samarbejde.
Det gode arbejdsmiljø bliver kun skabt, hvis arbejdsgiverne og medarbejderne vil det. Til gengæld er der masser at hente på bundlinjen for de, der tør investere. Trives medarbejderne på deres arbejdsplads, yder de nemlig også langt mere.