Er du klar til at blive sat fri?

Efter en lang valgkamp har vi endelig fået en ny regering. Eller et ”arbejdsfællesskab”, som den nye SVM-regering vist foretrækker at kalde sig.

Valgkampen var præget af mange tæsk til den offentlige administration og til os, som hver dag går på arbejde for at forvalte den lovgivning, som Folketinget har besluttet. Den bashing må godt stoppe nu.

Nu vil den nye regering gøre op med ”årtiers styringsregime og voksende bureaukrati”. Statsminister Frederiksen, Ellemann og Løkke taler om en ”grundlæggende frisættelse af velfærdssamfundet”. Det er spændende, hvad det kommer til at betyde. Og om de 3 partier kan blive enige om det, ikke mindst. Vi kan som offentligt ansatte være meget enige i intentionen. Jeg har aldrig mødt et HK Stat-medlem, som ønsker sig mere bøvlet lovgivning. Eller flere kringlede regler, som er svære at forstå for borgerne.

Husk den dyrekøbte viden

Vi kender reglerne og ved ofte, hvordan kompliceret lovstof er opstået. Derfor ved vi også, at regelforenkling og smartere offentlig forvaltning ofte er lettere at tale om, end at føre ud i livet. Men det er et godt pejlemærke. Problemerne i skatteforvaltningen. Massive ventetider hos politi, anklagemyndighed og domstole. Krise i Kriminalforsorgen. Fejlslagne privatiseringer og udliciteringer i blandt andet Forsvaret. Alt for mange stress-syge offentligt ansatte. Dårlig ledelse. Og desværre også nogle svindelsager, som har vist, at vi har brug for at tage den offentlige forvaltning mere alvorligt. Afskaf gerne unødigt bureaukrati. Men husk altid mindst 4 øjne på hvert bilag.

Mange af de toneangivende politikere i S, M og V har været direkte ansvarlige for de kriser, vi står med. Derfor ved de også godt, at tidligere tiders hovedløse up front-besparelser kan koste milliarder at rette op på. Der er mange erfarne folk. Nu håber vi bare, at de husker den dyrekøbte viden.

Rette kompetencer til rette opgaver

Den gode nyhed er, at der er meget, vi kan gøre smartere. I HK Stat noterer vi os med glæde, at regeringen lægger op til at se på, hvordan vi løser opgaverne. Pædagogen skal hellere bruge tid på at læse en bog højt end på at dokumentere, lyder det i regeringsgrundlaget. Her er det jo fint at skære ned på unødig dokumentation. Og så lad HK’erne lave de administrative opgaver, som vi er uddannet til og eksperter i. Lad de rette kompetencer løse de rette opgaver.

Lige meget, hvor meget politikere i valgkampen tæver løs på de offentligt ansatte, går vi på arbejde hver dag for at skabe det bedst mulige samfund. For din, for min og for Danmarks skyld.

Hvis den nye regering skal lykkes med at skabe langsigtede og varige forbedringer af vores velfærdssamfund (som i SVM-fællesskabet ikke længere må hedde velfærdsstat), så er de helt afhængige af at skabe arbejdspladser med et godt og sundt arbejdsmiljø og rimelige arbejdsvilkår. Det hjælper ikke noget, at SVM nu vil sælge vores bededag for at finansiere deres skattelettelser – eller krudt og kugler, som de argumenterede med i dag. Og selv om vi er vant til lidt af hvert, så gør det heller ikke noget, hvis de siger noget pænt om os en gang i mellem.

Krig. Inflation. Energikrise. Recession. Klima og biodiversitetskrise. Børn og unge i mistrivsel og ensomhed. Vores arbejde er vigtigt, og vi brænder for det. De offentligt ansatte står helt klar til at føre den nye regerings politik ud i danskernes liv. Vi håber også, at vores arbejdsgivere i den nye SVM-regering står bag os.

Læs også HK's pressemeddelelse: Danmark har fået et regeringsgrundlag med vinterdæk