Studiesekretær Annette Enevoldsen frygter, at muligheden for hjemmearbejde forsvinder igen, når alle er vendt tilbage på kontoret efter genåbningen. Privatfoto
Næsten 90 procent af de statslige HK’ere har været sendt i hjemmearbejde i mere end et år. Men nu er de langsomt på vej tilbage mod arbejdspladserne efter en lang coronanedlukning.
Så godt som alle har savnet den sociale kontakt med kollegerne, mens de arbejdede hjemmefra. Men hver tredje af HK Stats medlemmer er alligevel bekymrede, når de nu udskifter hjemmearbejde med fyldte kontorer og en genopfriskning af de tidligere rutiner på jobbet. Det viser en undersøgelse blandt HK Stats medlemmer.
LÆS OGSÅ: Hver tredje HK’er er utryg ved at vende tilbage
Blandt de 34 procent af medlemmerne, som er utrygge ved igen at skulle møde frem på arbejdspladserne, er den klart største del bekymret over at skulle tilbage til ’støj, forstyrrelser og konflikter’. Hele 56 procent angiver det som den primære årsag til forbeholdet ved at komme tilbage på jobbet.
Hjemmearbejde var en åbenbaring
Studiesekretær på Københavns Erhvervsakademi, KEA, Annette Enevoldsen skal efter ferien tilbage i et storrumskontor, hvor netop forstyrrelser er en del af virkeligheden. Og det er med blandede følelser, hun vender tilbage i storrummet til støj, forstyrrelser og larm, hvilket for hende nedsætter effektiviteten og den generelle arbejdsglæde.
LÆS OGSÅ: Sådan bliver det trygt at vende tilbage til arbejdspladsen
- Det var en helt anden og meget positiv oplevelse for mig at arbejde hjemme under coronanedlukningen. Jeg fandt virkelig ud af, hvad ro og fred omkring mine opgaver gjorde for mig. Jeg blev ikke konstant afbrudt under arbejdet, og jeg gik ikke i panik over, at endnu en forstyrrelse havde forsinket mine rutiner og opgaver. Det er en lille åbenbaring for mig at opdage, hvor effektivt hjemmearbejde er, siger Annette Enevoldsen.
Frygter storrummet vender tilbage
Den 60-årige kvinde er fleksjobber og arbejder 4 timer dagligt 4 gange om ugen. Hun har det bedst med at komme hurtigt i gang med arbejdet for at nå det hele på den bedst mulige måde. Derfor kan hun ikke bruge den første halve time med en kop kaffe og snak med kollegerne.
- Jeg er under nedlukningen kommet bedre ind i de samtaler med studerende, som er en stor del af mit job. Jeg er blevet en bedre studiesekretær under hjemmearbejdet. Det er skønt med en uforstyrret arbejdsdag – og så er det dejligt at kunne tale, uden at der lyttes med, hvilket jo ikke kan undgås i et storrumskontor. Det giver mig mulighed for større personlig udfoldelse, siger Annette Enevoldsen.
LÆS OGSÅ: Den anden hjemsendelse rammer hårdere end den første
Hun er ikke længere bange for corona. Men hendes frygt er, at adgangen til hjemmearbejde bliver gjort besværlig og efter et stykke tid igen forsvinder til fordel for forstyrrelserne i storrumskontoret.
”Jeg er lidt coronabekymret”
Undersøgelsen viser dog, at 23 procent af medlemmerne faktisk stadig er bekymrede for enten at blive smittet eller bringe corona med hjem, når genåbningen buldrer afsted. Sådan har fx it-specialisten Charlotte Hjorth Nielsen fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, UFST, haft det, før de statslige medarbejdere skal sluses tilbage på arbejdspladserne.
- Jeg er lidt coronabekymret for at vende tilbage, da jeg ikke har lyst til at sidde tæt i offentlig trafik, møde frem i store kontorer og komme ind til de mange yngre kolleger. Jeg vil hellere vente, til sommeren er omme, og vaccinationerne er kommet på plads, siger Charlotte Hjorth Nielsen.
LÆS OGSÅ: "I har været uundværlige"
Den 54-årige it-specialist er systemansvarlig på UFST og arbejder tæt sammen med en kollega om at undervise, vejlede og løse driftsproblemer på systemet.
Hun er også lidt bekymret for at bringe covid-19 hjem til de ældre medborgere, hun kender. Til gengæld er Charlotte Hjorth Nielsen blevet rigtig glad for hjemmearbejdet, hvor hun har fået indrettet ’kontoret’, så det ligner arbejdspladsen i UFST.
- Når jeg har hele pakken hjemmefra og kan tilgå alle systemer, så er det optimalt at arbejde hjemme. Jeg kan guide og vejlede hjemmefra samtidig med, at jeg undgår forstyrrelser på kontoret. Og jeg har ikke de store sociale behov. Jeg vil hellere nørde med produktet og mit arbejde – og det er klart mere effektivt, når jeg sidder med det alene hjemmefra, siger Charlotte Hjorth Nielsen.
Mental bekymring over ny situation
For regnskabsmedarbejder Susanne D. Jørgensen handlede bekymringen også lidt om den usikre situation omkring coronapandemien. Men det var i højere grad en utryghed ved endnu en arbejdsmæssig omvæltning, når hun skulle fysisk tilbage i servicegruppen under den fælles administration på Aarhus Universitet efter lang tids hjemmearbejde.
LÆS OGSÅ: Rekordlavt antal statsansatte havde sygefravær under corona
- Mine bekymringer ved at skulle tilbage gik nok mest på arbejdsgangene. Måske har det mest af alt været en mental bekymring over, at jeg skulle tilvænne mig endnu en ny arbejdssituation, når jeg kom tilbage. For nu gik det så godt med hjemmearbejdet. Men omvendt var jeg også ved at blive stresset, da jeg skulle finde ud af at arbejde hjemmefra, siger Susanne D. Jørgensen.
Under den lange nedlukning har regnskabsmedarbejderen savnet kolleger. Men i det lille team har kollegerne af og til gået ture sammen under corona, mens de også så hinanden hver dag på skærmen.
”Forstyrrelser kan også være gode”
- Hjemme går jeg jo kun hen til min stol og mit bord på mit lille kontor. Dér sidder jeg så hele dagen og arbejder. Jeg henter selvfølgelig lidt mad i køkkenet undervejs og laver mig en kop kaffe. Det er en ekstrem effektiv arbejdsgang uden forstyrrelser, som jeg har lært at sætte pris på. Men forstyrrelser kan også være gode og givende. Herhjemme er der ingen snak over bordene og ingen pause ved kaffemaskinen, siger Susanne D. Jørgensen.
LÆS OGSÅ: Hjemmearbejderne blev set i sidste øjeblik
En del af kollegerne i fælles administration er allerede tilbage på universitetet. Det gælder cirka halvdelen af de ansatte nu. Og regnskabsmedarbejderen har netop haft sine to første halve arbejdsdage på universitet i midten af juni, da hun skulle stå for nogle jobsamtaler.
- Dér oplevede jeg, hvor dejligt det var at komme tilbage og gå på gangene igen – og hvor let det var at føle sig tilbage. Så det har fjernet min bekymring over at skulle komme tilbage. Jeg er bevidst om, at det bliver en omvæltning fra mit strukturerede hjemmearbejde, men jeg skal nok vænne mig til situationen, siger Susanne D. Jørgensen, som er glad for, at hun lige når at komme tilbage inden sommerferien.