TjekDet mener, at Dansk Industris sammenligning af sygefravær er lige som at sammenligne æbler og pærer. Foto: Mostphotos

Dansk Industri har sammenlignet tal for sygefraværet i den offentlige og private sektor.

Analysen viser et markant højere sygefravær i det offentlige og vurderer, at der kan hentes 9.000 flere fuldtidshænder, hvis de cirka syv dages ekstra sygefravær i det offentlige kunne bringes ned på niveau med det private.

Faktatjek-mediet TjekDet har undersøgt den påstand og tallene bag og konkluderer, at der dels er naturlige forklaringer bag forskellen i sygefravær, og at DI groft sagt sammenligner æbler og pærer.

Alt for unuanceret sammenligning

Først og fremmest siger forskerne, at DI's analyse er alt for unuanceret og sammenligner jobfunktioner på et for overordnet plan – teknisk set, fordi analysen kun bruger ”disco-koder” med to cifre og ikke tre.

Fx sammenligner man dermed (sundheds)ansatte på en privat dyreklinik med sygeplejersker på et offentligt sygehus – med natarbejde.

I 2018 lavede Finansministeriet fx en sammenligning baseret på tre-cifrede koder – og den analyse kunne forklare 55 procent af de forskelle i sygefravær, der var mellem privat og offentlig.

Og selv med tre cifre kan det være problematisk at sammenligne direkte, for spørgsmålet er fx, om man kan sammenligne arbejdsforhold for en privatansat skolelærer med en folkeskolelærer, hvor klassekvotienter, inklusionsarbejde m.v. er helt anderledes.