MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Freelancere
Coronakrisen ramte mange freelancere i 2020, og problemerne fortsatte i 2021. Især for dem, der havde specialiseret sig i opgaver for kulturlivet.
Har nogle af fordelene ved det frie freelanceliv sneget sig ind i fastansættelserne? Foto: Kelly Sikkema/Unsplash
Mange freelancere har haft det svært under coronakrisen, hvor ordrebogen har båret kraftigt præg af nedlukningerne ude hos kunderne.
En af dem er grafisk designer Rikke Reimann, som har sin primære kundekreds i kulturlivet.
Her er, hvordan hun oplevede 2021.
Vil du først fortælle lidt om dig selv som freelancer og om, hvad du laver og for hvilken type kunder?
Jeg blev freelancer i sommeren 2017 efter altid at have været fastansat. Jeg er uddannet fra Danmarks Designskole i 1998, så jeg har mange arbejdsår bag mig, hvor jeg primært har været ansat i store organisationer. Senest hos Odense Bys Museer, hvorfra jeg sagde op efter 10 år og blev freelancer. Jeg havde egentlig tænkt, at jeg skulle freelance med andet end kultur, men man har jo et netværk, hvad enten man vil eller ej. Som freelancer med eget firma har jeg derfor arbejdet rigtig meget med museer, både med min gamle arbejdsplads i Odense og med museer i København og på Sjælland, hvor jeg laver kampagnemateriale og udstillingsgrafik i samarbejde med museernes egne medarbejdere. Jeg har selvfølgelig også lavet andre ting, men kulturen har fyldt rigtig meget i mit freelancearbejde.
2021 var andet år i træk præget af coronanedlukninger, restriktioner og usikkerhed. Hvordan var året for dig?
2021 var øv med øv på – i hvert fald den første del af det – fordi vi startede året med endnu en nedlukning. Der var lige kommet lidt gang i den igen i 2020, men ved den nye nedlukning var der endnu mindre i ordrebogen, og det blev endnu sværere at være opsøgende. I de perioder, hvor museerne kunne åbne, havde de udstillinger stående, som folk endnu ikke havde set. Så også på grund af dette efterslæb har der været mindre at lave. Og især i det andet år med corona oplevede jeg, at fokus, forståeligt nok, blev flyttet fra de fysiske materialer og over på det digitale.
Hvordan klarede du dig gennem året?
Jeg havde en solid virksomhed og har derfor kunnet søge hjælpepakker. De har været min livline og grunden til, at jeg har kunnet bibeholde mit firma. Jeg kørte min privatøkonomi ned på et minimum og måtte tilpasse mig og lave et mindre antal opgaver. På et tidspunkt var jeg nødt til at gå ud at finde timelønnet arbejde. Det havde jeg i cirka halvanden måned.
Har du oplevet andre ulemper end de økonomiske?
Når du lukker ned som selvstændig, mister du jo også dine samarbejdspartnere og midlertidige kolleger og dermed også en masse socialt. Det har jeg heldigvis kunnet kompensere delvist for gennem vores megastærke brancheklub i HK, som arrangerer en masse gode kurser. Jeg har taget kurser både i updates og indføring i programmer og mere kreative og sociale kurser. I den sidste kategori var jeg blandt andet på et kursus i at lave blomster i crepepapir og et med illustrationsteknik med Signe Parkins. I den første har jeg blandt andet taget et kursus i work smart i CC-pakken og i at arbejde med store dokumenter i InDesign og i infografik/neurografik. Jeg har i gennemsnit nok været på kursus hver anden måned i 2021.
Når du ser tilbage på 2021, hvad vil du så sige, at du har lært af det år?
Jeg har fundet ud af, at grænserne mellem at være fastansat og freelancer har rykket sig. Den frihed og fleksibilitet, man normalt tilskriver freelancetilværelsen, er kommet ind i mange fastansattes arbejdsliv, fordi arbejdsgiverne har fundet ud af, at de ansatte sagtens kan levere, selv om de sidder hjemme. Der er blevet frigivet en masse tillid og en større grad af fleksibilitet for de fastansatte. Og med den vej samfundet bevæger sig, kan jeg mærke på min personlighed, at jeg savner det sociale liv, det at være en del af noget større og roen i at have en fastansættelse. Usikkerheden omkring freelancertilværelsen er drøj i en coronatid.
Hvordan synes du, 2022 tegner?
Jeg synes, det lysner lidt. Gamle kunder vender tilbage, jeg har pludselig travlt med en ny kunde, og det virker som om, folk higer efter at sætte ting i gang igen. Kulturlivet er lige åbnet igen, og jeg tror, at mange også har fundet ud af, hvor vigtigt det sociale liv er. Vi skal ud at mødes, være fysiske og finde fælles referencer, blandet andet ude på museerne. Vi vil have oplevelser, som rækker ud over det digitale, vi kan klare hjemmefra. For tre måneder siden tænkte jeg, at nu går den ikke længere. Jeg vidste ikke, hvad jeg havde i januar og februar. Men nu kan jeg se, at jeg i både januar og februar kommer til at tjene ok, og det er længe siden, jeg har gjort det.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID