Det er sådan cirka meldingen til de mange offentligt ansatte, der i disse år udsættes for udliciteringer af deres arbejde og opgaver. De bliver ”virksomhedsoverdraget” fra en offentlig til en privat arbejdsgiver med de store forandringer, der ofte følger med, når det offentlige – for enhver pris – vælger den billigste løsning på en opgave.
Væk er blikket for sammenhængen mellem pris og kvalitet. For de menneskelige omkostninger, når medarbejderne udsættes for store forandringer – og skal vænne sig til arbejdsbetingelser, hvor de ofte er nødt til at gå på kompromis med kvaliteten af deres arbejde.
For når en privat udbyder byder på en udlicitering med en meget billig pris, så skal pengene hentes et andet sted. Det koster på kvaliteten og på en række andre parametre, der i sidste ende kan gøre det hele langt dyrere for systemet, når medarbejderne presses unødigt og urimeligt, så det i sidste ende kan ses og mærkes ude hos de borgere, der som skatteborgere betaler gildet.
Selvfølgelig kan vi alle, som netop skatteborgere, se ideen i en økonomisk bevidst drift af vores samfund. Det er altid en god idé at vende hver en krone og hele tiden prioritere, hvor den kommer bedst og flest til gode.
Hvorfor kigger de ikke efter løsninger, der er BEDST uden at være for dyre, så vi får fastholdt nogle hensyn til medarbejderne, arbejdsmiljøet, deres erhvervede rettigheder og i sidste ende borgerne?
Problemet opstår, når der kun står BILLIGST i øjnene på de politikere og eksperter, der gennemfører offentlige udbud. Hvorfor kigger de ikke efter løsninger, der er BEDST uden at være for dyre, så vi får fastholdt nogle hensyn til medarbejderne, arbejdsmiljøet, deres erhvervede rettigheder og i sidste ende borgerne?
Lige nu oplever vi desværre en del udliciteringer, der trækker tæppet væk under statsligt ansatte. Det er den såkaldte Bølge 1, der ruller over statsadministrationen, en række ministerier, Politiet osv. Her har private aktører således vundet milliard-store udbud med opgaver som kantinedrift, rengøring, reception og facility management.
De foreløbige tilbagemeldinger fra medarbejdere og brugere er, som de plejer at være ved udliciteringer: Stor usikkerhed for medarbejderne i lange perioder før, under og efter udliciteringen. Forringede arbejdsvilkår. Svigtende service og lavt kvalitetsniveau i ydelserne.
De foreløbige tilbagemeldinger fra medarbejdere og brugere er, som de plejer at være ved udliciteringer: Stor usikkerhed for medarbejderne i lange perioder før, under og efter udliciteringen. Forringede arbejdsvilkår. Svigtende service og lavt kvalitetsniveau i ydelserne.
Jeg vil derfor opfordre politikere på alle niveauer til at passe bedre på staten og vores fælles administration. For det gør HK’erne. Hver eneste dag. Når de får lov til det.