Mens vi venter her i denne normalt søde juletid, på at helligdagene skal komme, og det bliver tid til, at vi kan slappe af og hygge os sammen med familie og venner. Så går det smerteligt nok mere og mere op for os alle, at denne jul ikke bliver som den plejer. Vi har stadig en ubuden gæst (Corona) iblandt os, på verdensplan og her i Danmark. Jeg tænker ikke, at jeg er så meget anderledes end så mange andre, og jeg havde i mit stille sind håbet, at det kunne blive en jul, som vi plejer, og det atter kunne blive tid til hygge sammen med hele familien og vennekredsen.

Men det bliver ikke i år. Vi skal stadig passe godt på hinanden og os selv, så vi får flest mulige af vores kære med over i år 2021. Jeg ved, vi kan stå sammen og gøre en forskel - stå sammen men på afstand, med respekt for vores medmennesker. Det har vi gjort før, vi gjorde det i foråret. Så skal vi ikke love hinanden, at nok bliver julen ikke i år som vi havde troet og håbet på, men vi vil gøre alt for, at det bliver en rigtig god jul for de fleste. At vi husker lige netop i år, at julen handler om så meget andet end julegaver og store julefrokoster, men mere de nære ting om at være tilstede i nuet og sætte pris på det vi kan. Vi må hjælpe hinanden, sende hilsner til familie og venner, hvad enten det er via et ekstra telefonopkald, brev, julekort eller via de sociale medier, så vi på den måde rækker ud til hinanden. Ingen skal føle sig ensom, for det er en af de helt store omkostninger, dansen med Corona har bragt ind i vores hverdag, at der er flere og flere, der føler sig ensomme. Så ræk ud til dine medmennesker og skab glæde i denne her mørke tid.

Mens vi venter på vaccinen, så er smitten stærkt stigende, og vi er atter i en situation, hvor vi er ramt af mange restriktioner. Restriktioner, der gør, at vi får en helt anden julehandel, end vi plejer. Storcentre er fra den 17. december lukkede, og lige efter jul lukker yderlige mange virksomheder, alt imens mange andre virksomheder har sendt deres personale hjem for at arbejde hjemme fra. Hjemmearbejde har været en stor del af år 2020, og også i HK Handel Sydjylland arbejder vi hjemmefra, og vi er klar, skulle I få brug for os.

Men lad mig lige vende tilbage til julehandlen og alle de nye restriktioner. Jeg er altså nødt til at komme med en løftet pegefinger og appellere til alle ude i julehandlen. I skal altså passe på de ansatte og jer selv, det nytter ikke noget at panikken breder sig, og alle styrter ud at handle nu, da det er blevet bekendt, at centrene lukker. Vi skal alle passe hinanden, og jeg synes, vi har en særlig forpligtigelse over for hverdagens helte, der trofast siden forårets nedlukning har gået på arbejde for, at du og jeg kan købe det, vi behøver. Så pas på dem, de er meget værdifulde for os alle, sammen med de mange lagerfolk, der sørger for leveringerne til butikkerne, sundhedspersonalet og mange mange flere, der er med til at gøre en stor forskel for os alle.

Mens vi venter, så er det i år nok det år, hvor flest virksomheder oplever en stigende usikkerhed. En usikkerhed, om hvorvidt de som virksomhed også eksisterer til næste år? Om deres ansatte har et job at stå op til, også næste år? Alle er udfordrede, det samme gælder inden for HK Handels område, hvor mange butikker oplever, at de er pressede. Pressede på deres eksistens og den medfølgende usikkerhed for morgendagen.

Internethandlen er boomet, og den er ikke set større, end den tegner til at blive i år. Ja, udviklingen går den vej, og mange butikker har også netop derfor etableret sig med både fysiske og netbutikker, for at på den måde stadig at være en del af vores handel. Det er fremsynet og godt tænkt af alle dem, men vi forbrugere skal altså også lige tænke os om. For ét er, at flere og flere handler på internettet, hvilket er dejligt og bekvemt for mange af os. Noget andet er, at vi måske også lige skal tjekke hvilke internethandelssider, vi køber ind på. For de mange udenlandske webshops bidrager ikke til vores allesammens fællesskab, og er ikke med til at finansiere blandt andet vores allesammens sundhedsvæsen. Det er derimod vores egne danske webshops, men også her er der faldgruber, hvor de ansatte ikke er omfattet af en overenskomst og dermed ikke er sikret de samme gode løn- og ansættelsesvilkår, som så mange af os andre. Jeg tænker, det er vigtigt, at vi alle tænker i at handle lokalt, så vi også til næste år har lokale steder at handle hos. Så nåede du ikke alle julegaverne, var det måske en idé med et gavekort fra den lokale handel, for på den måde at støtte vores mange trængte virksomheder. Det vil jeg gøre i år, og jeg håber, mange andre også vil tænke i de baner.

Mens vi venter på, at julen snart er der, og med udsigten til, at vi inden så længe har en vaccine, og mens vi venter på, at flest mulige kan blive vaccineret, og vi dermed kan sikre alle i vores samfund. Så er det altså her, jeg får lyst til at sige: Kære venner, det er altså nu, det gælder. Det er nu, vi allesammen kan gøre en forskel. Skal vi ikke lige give den en ekstra tand og bide Corona-trætheden i os og vise, at vi sagtens kan klare den bare lidt endnu?

Stå sammen, men på afstand – pas på hinanden – og husk at følge sundhedsmyndighedernes anvisninger, så vi får flest mulige med os over i det nye år, hvor forhåbentlig mange nye gode tider venter med en hverdag, der ser mere normal ud og helt anderledes end år 2020. Så venner, det er nu, det gælder! Vi skal lige det sidste stykke vej, så vi kan vise den ubudne gæst Corona døren og byde nye tider velkommen.

Ønsker alle en glædelig jul samt et lykkebringende nytår.