Ung mand rækker sin lønseddel frem

 

Din lønseddel er landet i din elektroniske indbakke. Og mens du glad lader øjnene glide ned over den, tænker du: Det ser da rigtigt ud.

 

Men mange oplever fejl. Faktisk har hver anden oplevet fejl i lønsedlen, viser en undersøgelse fra FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Og det kan være rigtigt svært at finde fejlene selv.

 

Måske har du svært ved at gennemskue, om du får de rigtige tillæg? Om du er placeret på det rigtige løntrin? Og om der bliver sparet det op til ferie og pension, som der skal ifølge overenskomsten?

 

Fra 14.november 2022 sætter OK-fagforeningerne under FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, fokus på, om medlemmernes lønsedler er korrekte.

 

Fagforeninger med OK-mærket kender din overenskomst og har indblik i dit fag og din branche. Det er nemlig din OK-fagforening, der forhandler overenskomsterne på plads med arbejdsgiverne i den enkelte branche. Fagforeningen sørger også for, at overenskomsten bliver overholdt, så der er ordnede forhold på din arbejdsplads. Din OK-fagforening kender til detaljerne om din løn, dine tillæg, opsparing til ferie samt pension.

 

Hos HK MidtVest har du som medlem hele året rundt mulighed for at få et gratis tjek af din lønseddel. Så kontakt os – også selv om du umiddelbart tænker, at lønsedlen ikke indeholder fejl. Måske er der penge at hente.

 

Der er særligt fem ting, du bør holde øje med, når du læser din lønseddel:

 

  1. Passer dit timeantal eller din månedsløn?
  2. Får du dine tillæg for eksempelvis overtid, weekendarbejde eller anciennitet?
  3. Indbetaler din arbejdsgiver den aftalte procentdel af din løn til pension?
  4. Optjener du det rigtige antal feriedage?
  5. Passer det samlede beløb for din løn, pension og skat?

 

Du kan se mere om, hvordan du læser din lønseddel her

Artiklen er opdateret 11. november 2022

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.