Yngre mand, der gaber højt

 

14. november er det Kvindernes Sidste Arbejdsdag. Det betyder, at kvinder i år burde have deres sidste arbejdsdag den 14. november – og derfra møde ind som frivillige året rundt – hvis det løngab, der er mellem mænd og kvinder, skulle udlignes.

 

Får ordet løngab dig til at gabe? Det kan da godt være. Men virkeligheden er, at der er lang vej til ligestilling, selv om vi har en ligelønslov i Danmark. Kvinder i Danmark tjener nemlig 12,4 procent mindre i løn end mænd.

 

Hvad skal der til for at ændre uligheden, hvis du er arbejdstager? Jo, her får du fire gode råd:

 

  1. Tal med din kollega om løn. Det er ikke ulovligt at fortælle om sin løn til sine kolleger. Og når vi taler om vores løn, finder vi ud af, om der er store forskelle, som vi skal undersøge eller handle på.
  2. Brug din tillidsrepræsentant, TR, til at skabe en åben lønkultur – eller ring til din fagforening. I HK finder du vores ligelønsberegner på hk.dk/ligeloensberegner Her kan du se forskellen på mænd og kvinders løn på 290 jobs. I 261 af stillingerne tjener mændene mere end kvinderne.
  3. Kræv lønåbenhed fra din arbejdsgiver. Alle virksomheder med 35 ansatte, og med mindst 10 kvinder og 10 mænd med samme arbejdsfunktion, skal ved lov hvert år udarbejde en ligelønsstatistik. Du kan opfordre din tillidsrepræsentant til at dele statistikken og starte samtalen blandt kollegerne. Har du ikke en TR, så kontakt din fagforening for råd og vejledning.
  4. Vær solidarisk. Ligeløn handler om at skabe lige muligheder for mænd og kvinder. At du stiller spørgsmålstegn ved din løn eller spørger ind til dine kollegers løn, er ikke egoistisk. Det handler om solidaritet. Bliver den enkelte underbetalt, gør den næste, der bliver ansat, det nok også.

 

Vi skal lukke løngabet og have ligestilling, og det markerer vi ved Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

 

Og ja, det er måske gabende kedeligt, at vi er nødt til at tage emnet op igen. Men det er også kedeligt, at vi ikke har reel ligestilling.                             

Artiklen er opdateret 13. november 2023

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.