Lægesekretær taler i telefon

Dengang jeg selv var i lære som lægesekretær, brugte jeg mange timer med ”propper” i ørene, hvor jeg skrev det, lægen havde dikteret i sin diktafon. Dengang var en lægesekretær vitterligt ”lægens sekretær”.

I dag er jobbet som lægesekretær helt anderledes. Som lægesekretær har man et stort selvstændigt ansvar for administration, databehandling og ikke mindst for koordinering af patientforløb. Det er lægesekretæren, der er den vigtige røde tråd mellem faggrupperne i den hvide verden.
I dag er det kompetencer af en helt anden kaliber, der er nødvendige. Fagområdet har flyttet sig så meget, at der er brug for en ny uddannelse.

Gennem næsten ti år har vi i HK Kommunal sammen med Danske Lægesekretærer og Danske Regioner arbejdet for at få en uddannelse, der rummer de mange kompetencer og nye roller, fagområdet kræver i dag. En uddannelse, som matcher den virkelighed, lægesekretærerne mødes af  og som sikrer lægesekretærernes fremtid, blandt andet med stigende digitalisering. 

Nu kommer den nye uddannelse. Sundhedsadministrativ koordinator kommer den til at hedde, og de første studerende kan formentlig begynde til sommer. Det er der grund til at glæde sig over. Uddannelsen vil stille os stærkere som faggruppe.
Det er netop det, der er HK’s opgave, når vi som fagforening varetager medlemmernes interesser: At sikre, at vores medlemmer bliver uddannet med stærke, faglige kompetencer, der matcher det, sundhedsvæsenet efterspørger. Så er vores medlemmer også i fremtiden attraktive at ansætte. 
I dette tilfælde betyder det, at uddannelsen fremover vil blive en akademiuddannelse på professionshøjskole, for det er her, kravene til de mange nye kompetencer bedst kan indfries.

Læs mere om uddannelsen til Sundhedsadministraiv koordinator

De mange dygtige lægesekretærer, der allerede er i dag, er helt uundværlige i det midt- og vestjyske sundhedsvæsen. I løfter en stor opgave, og har været rigtig gode til at videre- og efteruddanne jer gennem årerne. I er fulgt med tiden og udviklingen af jeres fagområde. Der er hårdt brug for jer alle fremover også – og det vil også blive nødvendigt, at I bliver ved med at efteruddanne jer. 
Dygtige lægesekretærer er helt uundværlige i fremtidens sundhedsvæsen, blandt andet til at aflaste læger og sygeplejersker for administrative funktioner, koordinering og håndtering af data. 

Derfor forventer vi også, at der bliver hårdt brug for de nye sundhedsadministrative koordinatorer i det midt- og vestjyske og i resten af landet. Sammen med de dygtige, erfarne lægesekretærer, vi allerede har i dag, vil sundhedsvæsenet få en knivskarp faggruppe, og patienterne vil være godt hjulpet med effektiv koordinering af deres forløb og behandling af data. 

Der er grund til at glæde sig over og omfavne den faglige udvikling.

Lene Buhl
Formand for HK Kommunal MidtVest

 


Udvikl dine kompetencer

De fleste job udvikler og ændrer sig. Derfor er det også vigtigt, at du følger med og tager de næste skridt i arbejdslivet. Det hjælper vi dig med, og det er noget af det, vi har allermest fokus på. Vi er eksperter i de mange muligheder, ved hvad der skal til, hvor det foregår – og hvordan du kan finansiere det, hvis det koster penge.