Hænder, der skærmer en vægt med mand og kvinde, der står oven på lige høje stakke af mønter.

Hvis du fortæller andre, hvad du tjener, og du ved, hvad de får, så har du nemlig meget bedre chancer for at vide, om du få en fair løn. Og du har bedre argumenter, når du forhandler din løn.

 

Det er især vigtigt, hvis du er kvinde, for kvinder får gennemsnitligt mindre i løn end mænd.

 

Hver måned får du og dine kolleger en lønseddel i den digitale postkasse, men beløbets størrelse kan afhænge af, om du og dine kolleger er mænd eller kvinder. For der er en lønforskel på 14,5 procent, når vi ser på køn. Også selv om vi siden 1976 har haft Ligelønsloven, der gør det forbudt at udøve lønmæssig forskelsbehandling på grund af køn.

 

Forklaringerne på den store forskel på mænd og kvinders løn er forskellige. Eksempelvis viser forskning, at kvinder og mænds årsløn følges ad, indtil de får deres første barn. Herefter falder kvinders årlige arbejdsindkomst, hvor mænds indkomst støt stiger resten af deres arbejdsliv.

 

Noget af det, der for alvor rykker på den ulige løn, er åbenhed omkring lønniveauet mellem dig og dine kolleger. Så tal med andre om din løn. Kun på den måde er det muligt at sikre lige løn for lige arbejde og gardere sig mod uberettigede lønforskelle.

 

Her er seks gode råd til at skabe mere lighed:

 

1. Del din løn – er du ikke klar over, hvad dine kollegaer tjener, kan det være svært at vide, hvad du kan forlange til en lønsamtale. Start med dem, du kender bedst, og spørg også, hvordan de fik deres sidste lønstigning. Der kan være en masse god inspiration at hente.

 

2. Tal med din tillidsrepræsentant – vedkommende kender overenskomsten på din arbejdsplads og ved også, hvilket lønniveau dine kolleger er på, og hvor du måske burde ligge. Arbejder du eksempelvis på en virksomhed med mere end 35 ansatte, så har virksomheden også selv en lønstatistik, der er tilgængelig for medarbejderne.

 

3. Spørg chefen om, hvad der skal til – siger din chef nej til en lønstigning, så spørg, hvad der skal til for, at du kan få en højere løn. På den måde kan du få nogle fokusområder, så du på den lange bane kan vise din chef, at du kan mere, end din nuværende løn afspejler.

 

4. Undersøg selv dit lønniveau – tjek din fagforenings lønstatistikker og se, om du får den retmæssige løn.

 

5. Sammenlign din løn – tal med dine kolleger, som er i sammenlignelige arbejdsfunktioner, og brug lønoplysningerne til at åbne diskussionen. Husk at tjekke tillæg. Selvom manges løn er reguleret af overenskomster, er det ikke en garanti for ligeløn. Det kan være, I får forskellige tillæg, som bør være ens, og kan hæve jeres løn.

 

6. Du må gerne tale om din løn – husk, at loven er helt klar på området. Det er fuldt lovligt at diskutere din løn, med hvem du har lyst til på arbejdspladsen eller privat. Ligelønsloven slår fast, at eksempelvis fortrolighedsklausuler i ansættelseskontrakter er ulovlige. 

Artiklen er opdateret 17. november 2021

Udvikl dine kompetencer

De fleste job udvikler og ændrer sig. Derfor er det også vigtigt, at du følger med og tager de næste skridt i arbejdslivet. Det hjælper vi dig med, og det er noget af det, vi har allermest fokus på. Vi er eksperter i de mange muligheder, ved hvad der skal til, hvor det foregår – og hvordan du kan finansiere det, hvis det koster penge.