Lene Roed. Formand for HK Kommunal

Selvom de hjemsendte medarbejdere er uden for chefernes synsfelt, må det fysiske arbejdsmiljø ikke overlades til tilfældighederne.

Det slår formanden for HK Kommunal, Lene Roed, fast. Generelt kan hun se mange fordele ved hjemmearbejdet og den fleksibilitet, det giver medarbejderne, men det må aldrig ske på bekostning af et uforsvarligt arbejdsmiljø i hjemmet.

- Vi har prøvet at finde pragmatiske løsninger, da den akutte nedlukning opstod i foråret 2020, men nu er vi blevet et år rigere på erfaring med hjemmearbejde, og det burde også afspejles i det fysiske arbejdsmiljø, siger hun.

Læs også temaartikel om HK'ernes arbejdsmiljø derhjemme - og få ekspertråd fra HK

Opmærksomhed - ikke lempelse af reglerne

Hun taler dermed for en øget opmærksomhed på det fysiske arbejdsmiljø på hjemmekontoret. Det sker på trods af, at flere arbejdsgiverforeninger den seneste tid har foreslået en lempelse af de gældende arbejdsmiljøregler for hjemmearbejde.

Finanssektorens Arbejdsgiverforening gik i november 2020 så langt, at de foreslog en suspendering af arbejdsmiljøreglerne for hjemmearbejde under den nuværende krise. Argumentet var, at det var for svært at opretholde de gældende regler under nedlukningen.

Men det kan der ikke være tale om, siger Lene Roed, der forkaster idéen helt:

- Vi skal selvfølgelig ikke gå på kompromis med arbejdsmiljøet. Specielt ikke nu, hvor vi kan se, at flere medlemmer melder om fysiske belastninger som følge af hjemmearbejdet. Det ville være et stort skridt tilbage, hvis vi accepterede en lempelse eller suspendering af de regler, der er til for at beskytte medarbejdere mod belastninger i kroppen og nedslidning.