Og så er der også ...
OK21-aftalerne indebærer også en række forbedringer og tiltag målrettet særlige grupper af HK'ere.
Socialformidler
Kunne du have lyst til at videreuddanne dig til socialformidler? I givet fald skal du vide, at der fortsat er mulighed for at få hele uddannelsen betalt uanset hvor hurtigt, du tager den. Det skyldes, at man fortsætter den aftale, der blev lavet ved OK18, og som betyder, at det normale loft over, hvor mange penge man kan søge årligt fra Kompetencefonden, sættes ud af kraft. De, der ønsker at videreuddanne sig til socialformidler, får dækket hele udgiften – inklusive transport og materialer. Der er mangel på social formidlere, og både KL og HK Kommunal ønsker at skubbe på tilstrømningen til uddannelsen.
Elever og administrationsbachelorer
I forliget er der opmærksomhed på både administrationsbachelorer og elever. Der er aftalt et projekt, som skal sikre kendskab til administrationsbachelorer og deres kompetencer, og på elev-området skal der arbejdes med at udbrede gode erfaringer med at uddanne elever til fremtidens arbejdskraft på det administrative område.
Tandklinikassistenter
Der iværksættes en særlig indsats, så flere klinikassistenter får mulighed for at tage en Akademiuddannelse i Odontologisk Praksis med særlig støtte fra Kompetencefonden. Begrænsningen på 30.000 kroner pr. år ophæves, så man kan få dækket hele udgiften til uddannelsen – uanset perioden.
Man kan også få støtte til studieforberedende forløb, som kan styrke den enkelte til eksamen og læring. Og der gives ligeledes støtte til materialer og transport.
Der bliver også lavet et særligt projekt, hvor man fokuserer på at udbrede kendskabet til uddannelsen – både hos klinikassistenterne og hos tandplejens ledelse.
Baggrunden for den ekstraordinære indsats er bl.a., at der kommer flere små børn i Danmark de kommende år, og derfor vil der være flere med behov for kommunal tandpleje.
Københavns Kommune
Ansatte på overenskomsten for administration og IT i Københavns Kommune overføres pr. 1. april 2022 til den overenskomst, der gælder for resten af landet. Det er noget, som HK Kommunal har arbejdet for i flere år, og det betyder bl.a., at HK’erne i Københavns Kommune får arbejdstidsregler tydeliggjort i deres overenskomst.
Den fælles overenskomst betyder også, at UU-vejledere i Københavns Kommune får samme lønmodel, som i resten af landet med fem trin efter fem års erfaring, og at ansatte, der tager en kommunomuddannelse, får fri både dagen før eksamen og på eksamensdagen.
Lokalbanerne
Der er aftalt en pensionsstigning på 0,50 procent for overenskomstansatte og et tilsvarende fritvalgstillæg for tjenestemænd. Værksteds- og stationsledere får hævet det årlige grundlønstillæg med 3.357 kroner.
Mange muligheder for frit valg
Der er store muligheder for at sammensætte løn og pension, så det passer lige præcis til dine ønsker. Som medarbejder kan du frit vælge kontant udbetaling i stedet for pension for den del af pensionen, der ligger over 15,0 procent.
Da den laveste pension for ansatte på HK Kommunals overenskomster i kommunerne er 16,68 procent, betyder det, at alle som minimum har mulighed for at flytte 1,68 procent mere over på lønnen, hvis man ønsker det. Man vælger for mindst et år ad gangen.
Der er også mulighed for at vælge et større pensionsbidrag mod en reduktion i lønnen. Det er altid en god idé at hente rådgivning i sit pensionsselskab, inden man beslutter sig.
Kompetenceudvikling og digitalisering
Der er aftalt to personalepolitiske projekter om kompetenceudvikling. Det ene handler om fokus på de digitale kompetencer, der er behov for i fremtiden. For det andet projekt er omdrejningspunktet at sikre, at alle kommer med, når det gælder kompetenceudvikling – ikke mindst seniorerne.
Husk din udviklingsplan
Som medlem af HK Kommunal har du krav på en skriftlig udviklingsplan, der skal revideres en gang om året. Har du ikke en udviklingsplan, så tal med din leder eller din tillidsrepræsentant om det. Udviklingsplanen kan være med til at udvikle din karriere.
Nye grupper i overenskomsten
Der kommer to nye grupper ind i overenskomsten. Det drejer sig om sundhedsadministrative koordinatorer, der er en ny uddannelse, som begynder i september 2021, og som over en årrække skal erstatte lægesekretæruddannelsen. Den anden nye gruppe i overenskomsten er professionsbacheloruddannelsen i grafisk kommunikation.
Mulighed for plustid fra ansættelsen
I dag kan den enkelte aftale en højere individuel arbejdstid – op til 42 timer - efter tre måneders ansættelse. Det ændres nu, så man kan aftale det med virkning fra ansættelsestidspunktet. Dog må en højere arbejdstid end 37 timer ikke være en forudsætning for ansættelsen. Ordningen er frivillig, og man kan opsige den med tre måneders varsel.
Chefer
For ansatte omfattet af aftale for chefer stiger pensionen med 0,57 procent.