7 vigtige resultater fra OK21
Snart kan du stemme om OK21. Vi har samlet al information om forligene på det kommunale område her.
- Generelle lønstigninger til alle på 5,02 procent
- Reallønnen er sikret
- Parallel lønudvikling med de private
- Indsats for bedre psykisk arbejdsmiljø
- Særlig fokus på seniorer
- Du kan få 30.000 kroner fra Kompetencefonden hvert år
- Penge til at sikre ligeløn og lavtløn
Du får mere i løn
Et af de vigtigste resultater af overenskomstforhandlingerne vil du kunne se, når du kigger på din lønseddel. Du får nemlig en højere løn. Der er generelle lønstigninger til alle på 5,02 procent i løbet af de næste tre år. Det er den periode, overenskomsten dækker. Og allerede i år får du en pæn del af lønstigningen. Den første lønstigning træder i kraft pr. 1. april 2021, og næste lønstigning kommer til oktober.
De aftalte generelle lønstigninger
Pr. 1. april 2021: 1,00 procent
Pr. 1. oktober 2021: 1,01 procent
Pr. 1. oktober 2022: 1,90 procent
Pr. 1. april 2023: 0,30 procent
Pr. 1. oktober 2023: 0,81 procent.
Ud over de aftalte generelle lønstigninger til alle er der også reguleringsordningen. Den sikrer, at de offentligt ansattes løn følger lønnen på det private arbejdsmarked. Både når det går op, og når det går ned.
Med de forventninger, der er lige nu, udmønter reguleringsordningen negativt med 0,21 procent til oktober, mens den udmønter positivt med 0,30 og 0,18 procent i henholdsvis oktober 2022 og oktober 2023. Men de skøn kan ændre sig i takt med udviklingen af de private lønninger.
Ud over lønstigninger er der mange andre forbedringer i overenskomstforliget. Der er lidt flere penge til de lavest lønnede og penge til at sikre ligeløn. Derudover har HK kommunal haft en pulje på 0,5 procent til forbedringer på vores eget område. Denne pulje går til yderligere at forbedre pension og løn.
De samlede omkostninger for forliget er 6,75 procent. Niveauet er det samme i hele den offentlige sektor.
Din realløn er sikret
En af de ting, der har været allervigtigst i forhandlingerne, er, at din realløn bliver sikret. Altså, at du kan købe det samme som i dag eller mere for din løn i overenskomstpearioden. Med de skøn for hvordan prisudviklingen vil være de næste tre år, ser det heldigvis ud til, at reallønnen ikke kun kan sikres, men at der også bliver en forbedring.
Økonomerne skønner, at priserne i perioden vil stige omkring 4 procent. Så med generelle lønstigninger på 5,02 procent vil du kunne se frem til at kunne købe lidt mere for din løn end i dag. Samtidig ved vi, at lønnen for den enkelte ofte stiger endnu mere end det aftalte. Det skyldes blandt andet stigninger i lokale løntillæg og anciennitet.
Penge til lavtløn og ligeløn
Der er i forliget afsat penge til at forbedre lønnen for de lavest lønnede, heriblandt nogle af HK Kommunals medlemmer. For den enkelte er der ikke tale om store beløb, men det er et fortsat signal om en indsats for at hæve lønnen for dem, der tjener mindst.
Samtidig er der også afsat en pulje, som går til personalegrupper med en løn under gennemsnittet, og hvor de fleste er kvinder. Disse midler har HK Kommunal også fået en andel af.
Kompetencefonden stiger til 30.000
Nu kan du søge 30.000 kroner årligt fra Kompetencefonden.
Kompetencefonden har gennem de seneste år hjulpet mange tusinde af HK Kommunals medlemmer med penge til videreuddannelse. Og nu stiger det beløb, man kan søge om hvert år fra 25.000 kroner til 30.000 kroner. Det betyder, at der er flere penge til din uddannelse fra 1. maj 2021.
Med de forandringer, der sker på arbejdspladserne, er det nødvendigt løbende at holde kompetencerne ved lige. Erfaringen viser, at medarbejdere, som ikke har videreuddannet sig, sidder langt mere usikkert i jobbet. Så videreuddannelse er generelt en god jobsikkerhed og kan også medvirke til udvikling af opgaverne.
Kompetencefonden dækker midler til kompetencegivende videreuddannelse. Rigtig mange af HK Kommunals medlemmer tager diplomuddannelser, nogle tager uddannelser på akademiniveau, og enkelte tager masteruddannelser.
På det sidstnævnte område er der også en forbedring i overenskomsten, nemlig at man kan søge op til 50.000 kroner årligt til masteruddannelser. Masteruddannelser er typisk dyrere, og derfor kan det være svært at få 30.000 kroner årligt til at række.
Kompetencefonden kan også støtte IT-certificeringer
Som noget nyt kan der også søges tilskud fra Kompetencefonden til IT-certificeringer. Det har ikke været muligt hidtil, da Kompetencefonden kun dækker kompetencegivende uddannelse. Men nu er der altså lavet en undtagelse i den kommende overenskomstperiode, når det gælder IT-certificeringer.
Initiativer og fokusområder i OK21-aftalerne
Initiativer for seniorer
Der er aftalt nye initiativer for at fastholde flere seniorer på arbejdsmarkedet. Blandt andet skal MED og tillidsrepræsentanter inddrages for at skabe en ny kultur, så flere seniorer har lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet. Parterne peger på, at dialogen mellem den enkelte leder og den enkelte medarbejder skal styrkes. Forhandlingsfællesskabet og KL har aftalt at indgå et partnerskab om en styrket seniorpolitisk indsats for et langt og godt arbejdsliv.
Fokus på fuld tid
KL og Forhandlingsfællesskabet har som et fælles langsigtet mål, at flere kommunalt ansatte skal tilbydes arbejde på fuld tid. Som et led i indsatsen er der ved at blive analyseret på, hvordan det azser ud i de enkelte kommuner i forhold til, hvor mange der er på fuld tid, deltid og timeløn. Når analysen er færdig, skal parterne have en dialog om resultaterne.
Hjælp til medarbejdere der afskediges
Medarbejdere, der bliver afskediget på grund af omstruktureringer eller nedskæringer, kan fortsat søge Tryghedspuljen om op til 10.000 kroner til sparring eller kurser, der kan være en hjælp videre i arbejdslivet. Drejer det sig om kompetencegivende uddannelse, er beløbet nu på 20.000 kroner.
Medarbejderne involveres i grøn omstilling
Det er aftalt, at medarbejderne involveres i den grønne omstilling, blandt andet at man får mulighed for at bidrage med forslag og ideer til, hvad der kan ske på arbejdspladserne.
Det digitale arbejdsliv
Digitalisering og nye teknologiske løsninger vil fortsat fylde på arbejdspladserne i de kommende år. Derfor har parterne aftalt et projekt om, hvad den digitale udvikling betyder for løsningen af kerneopgaven – og for brugere og medarbejdere. Projektet skal medvirke til at udvikle en konstruktiv og velovervejet tilgang til digitalisering og nye teknologier, og et konkret mål er at udbrede de gode erfaringer og de gode eksempler. HK Kommunal har været optaget af at få fokus på området, så ingen bliver efterladt på perronen, når det gælder digitalisering.
Organisationspulje forbedrer løn og pension
Der var afsat 0,5 procent til en organisationspulje for de specielle forhandlinger for HK Kommunals egne medlemmer. Pengene bruges til at forbedre pension og løn pr. 1. april 2022.
Alle kommunalt ansatte i basisstillinger samt specialister får forbedret pensionen, ledere får forbedringer på lønnen. Og til de lavest lønnede på grundløn 12 er der både løn og pension.
Fra 1. april 2022 ligger den laveste pension for HK Kommunals medlemmer i kommunerne på 16,68 procent. Og i forhold til pension har alle et frit valg. Alt det, der ligger over 15 procent, kan konverteres til et kontant beløb. Og det betyder, at jer, der har fået mere i pension, frit kan ændre dette til et beløb, der udbetales sammen med lønnen, hvis I skulle ønske det.
De forbedringer på løn og pension, der er aftalt ved de specielle forhandlinger, bygger oven på de generelle lønstigninger på 5,02 procent, som er aftalt i det generelle forlig med KL.
Sådan er forbedringerne
- Pensionen hæves fra 15,95 procent til 16,68 procent for ansatte på grundløn 12-31.
- Pensionen hæves fra 16,31 procent til 16,68 procent for ansatte på grundløn 32-41.
- Pensionen hæves fra 16,46 procent til 16,83 procent for socialformidlere på grundløn 34-41.
- Kontorassistenter, voksenelever og andre på grundløn 12 ½ stiger i løn til grundløn 13.
- Specialister på grundløn 41 og 46 og ledere på grundløn 47 får et årligt tillæg på 2.857 kroner.
- Ledere på grundløn 42 stiger i løn til grundløn 43 og får et årligt tillæg på 2.857 kroner.
- Specialister på grundløn 42 i Københavns Kommune får et årligt tillæg på 1.428 kroner.
- Ledere på grundløn 43 og 49 i Københavns Kommune får et årligt tillæg på 2.857 kroner.
- Ledere ved forsorgshjem m.v., typografer og litografer, edb-medarbejdere (lukket gruppe) i Københavns Kommune og arbejdsmarkedskonsulenter m.fl., der er overført fra staten, får en forhøjelse af pensionsbidraget på 0,37 procent.
Indsats for bedre psykisk arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøet er presset på mange arbejdspladser, og derfor har det været afgørende at få fokus på den del også i overenskomsten. Det er aftalt, at der nu udvikles en særlig uddannelse i psykisk arbejdsmiljø for ledere med personaleansvar. Derudover skal der også udvikles en tilsvarende uddannelse for tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og ledere sammen.
Uddannelserne skal styrke deltagerne i at kunne identificere, forebygge og håndtere problemer med det psykiske arbejdsmiljø.
Samtidig har man også aftalt at udvikle Spark, som står for Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne. Her kan arbejdspladser gratis få støtte og sparring til at håndtere udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø. Spark sætter nye initiativer i gang, blandt andet netværksforløb for lokale MED-udvalg og for ledere, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter.
Og så er der også ...
OK21-aftalerne indebærer også en række forbedringer og tiltag målrettet særlige grupper af HK'ere.
Socialformidler
Kunne du have lyst til at videreuddanne dig til socialformidler? I givet fald skal du vide, at der fortsat er mulighed for at få hele uddannelsen betalt uanset hvor hurtigt, du tager den. Det skyldes, at man fortsætter den aftale, der blev lavet ved OK18, og som betyder, at det normale loft over, hvor mange penge man kan søge årligt fra Kompetencefonden, sættes ud af kraft. De, der ønsker at videreuddanne sig til socialformidler, får dækket hele udgiften – inklusive transport og materialer. Der er mangel på social formidlere, og både KL og HK Kommunal ønsker at skubbe på tilstrømningen til uddannelsen.
Elever og administrationsbachelorer
I forliget er der opmærksomhed på både administrationsbachelorer og elever. Der er aftalt et projekt, som skal sikre kendskab til administrationsbachelorer og deres kompetencer, og på elev-området skal der arbejdes med at udbrede gode erfaringer med at uddanne elever til fremtidens arbejdskraft på det administrative område.
Tandklinikassistenter
Der iværksættes en særlig indsats, så flere klinikassistenter får mulighed for at tage en Akademiuddannelse i Odontologisk Praksis med særlig støtte fra Kompetencefonden. Begrænsningen på 30.000 kroner pr. år ophæves, så man kan få dækket hele udgiften til uddannelsen – uanset perioden.
Man kan også få støtte til studieforberedende forløb, som kan styrke den enkelte til eksamen og læring. Og der gives ligeledes støtte til materialer og transport.
Der bliver også lavet et særligt projekt, hvor man fokuserer på at udbrede kendskabet til uddannelsen – både hos klinikassistenterne og hos tandplejens ledelse.
Baggrunden for den ekstraordinære indsats er bl.a., at der kommer flere små børn i Danmark de kommende år, og derfor vil der være flere med behov for kommunal tandpleje.
Københavns Kommune
Ansatte på overenskomsten for administration og IT i Københavns Kommune overføres pr. 1. april 2022 til den overenskomst, der gælder for resten af landet. Det er noget, som HK Kommunal har arbejdet for i flere år, og det betyder bl.a., at HK’erne i Københavns Kommune får arbejdstidsregler tydeliggjort i deres overenskomst.
Den fælles overenskomst betyder også, at UU-vejledere i Københavns Kommune får samme lønmodel, som i resten af landet med fem trin efter fem års erfaring, og at ansatte, der tager en kommunomuddannelse, får fri både dagen før eksamen og på eksamensdagen.
Lokalbanerne
Der er aftalt en pensionsstigning på 0,50 procent for overenskomstansatte og et tilsvarende fritvalgstillæg for tjenestemænd. Værksteds- og stationsledere får hævet det årlige grundlønstillæg med 3.357 kroner.
Mange muligheder for frit valg
Der er store muligheder for at sammensætte løn og pension, så det passer lige præcis til dine ønsker. Som medarbejder kan du frit vælge kontant udbetaling i stedet for pension for den del af pensionen, der ligger over 15,0 procent.
Da den laveste pension for ansatte på HK Kommunals overenskomster i kommunerne er 16,68 procent, betyder det, at alle som minimum har mulighed for at flytte 1,68 procent mere over på lønnen, hvis man ønsker det. Man vælger for mindst et år ad gangen.
Der er også mulighed for at vælge et større pensionsbidrag mod en reduktion i lønnen. Det er altid en god idé at hente rådgivning i sit pensionsselskab, inden man beslutter sig.
Kompetenceudvikling og digitalisering
Der er aftalt to personalepolitiske projekter om kompetenceudvikling. Det ene handler om fokus på de digitale kompetencer, der er behov for i fremtiden. For det andet projekt er omdrejningspunktet at sikre, at alle kommer med, når det gælder kompetenceudvikling – ikke mindst seniorerne.
Husk din udviklingsplan
Som medlem af HK Kommunal har du krav på en skriftlig udviklingsplan, der skal revideres en gang om året. Har du ikke en udviklingsplan, så tal med din leder eller din tillidsrepræsentant om det. Udviklingsplanen kan være med til at udvikle din karriere.
Nye grupper i overenskomsten
Der kommer to nye grupper ind i overenskomsten. Det drejer sig om sundhedsadministrative koordinatorer, der er en ny uddannelse, som begynder i september 2021, og som over en årrække skal erstatte lægesekretæruddannelsen. Den anden nye gruppe i overenskomsten er professionsbacheloruddannelsen i grafisk kommunikation.
Mulighed for plustid fra ansættelsen
I dag kan den enkelte aftale en højere individuel arbejdstid – op til 42 timer - efter tre måneders ansættelse. Det ændres nu, så man kan aftale det med virkning fra ansættelsestidspunktet. Dog må en højere arbejdstid end 37 timer ikke være en forudsætning for ansættelsen. Ordningen er frivillig, og man kan opsige den med tre måneders varsel.
Chefer
For ansatte omfattet af aftale for chefer stiger pensionen med 0,57 procent.
Vil du vide mere om OK21?
Find de aktuelle stemmeprocenter i løbet af afstemningsperioden på forsiden af HK.DK/OK21. (Linket er udløbet pr 10/10 2023)
Du kan downloade de underskrevne forligstekster her
Savner du papir? Så kan du læse en bladre-udgave af OK21-særudgaven af Kommunalbladet lige her
Vil du have en Stem om OK21-ramme på din Facebook-profil? Find den på HK Kommunals Facebook-side. (Linket er udløbet pr 23/1 2023)
Er du tillidsrepræsentant og leder du efter OK21-materiale du kan bruge? Tjek vores oversigt over materiale til dig.