HK.dk logo

13. marts 2017

Er du opmærksom på gråzoner omkring din flekstid?

Flekstiden er for mange offentligt ansatte en god elastik, der gør det nemmere at få hverdag og arbejdsliv til at hænge bedre sammen. Der er dog også nogle gråzoner ved ordningen, som du skal være meget opmærksom på.

Når du skal have morgenens børneafleveringsprogram til at hænge sammen, så kan det være meget praktisk, at du ikke behøver at møde på arbejdet på slaget 8.00. Det samme gælder om eftermiddagen, når de samme børn skal hentes igen.

Her har børnefamilien glæde af flekstiden, og der er mange andre eksempler på fordele ved ordningen. Det hele er dog ikke så sort og hvidt endda. For løsningen er også forbundet med nogle udfordringer og ulemper. Det handler især om måden, som vi forvalter fleks-aftalen på i det daglige.

Forær ikke dine timer væk!

Sådan som flekstid er skruet sammen, er der nogle gråzoner, vi skal være opmærksomme på. For eksempel problemer omkring skelnen mellem flekstid og decideret overarbejde. Når overarbejdet ikke bliver skrevet rigtigt på, men lader din flekstid ”betale” for overarbejdet, så snyder du ikke bare dig selv for velfortjent løn. Det handler også om pension, feriepenge osv. – og om, at ledere skal have et reelt overblik over timeforbrug og behov for bemanding. Det kan de ikke få, hvis vi forærer dem alt for mange ekstra timer. 

Kræver god fleks-kultur

Hvis en flekstidsordning skal fungere, så kræver det samtidig en god flekskultur på de enkelte arbejdspladser. Nogle medarbejdere foretrækker at komme tidligt og gå lidt tidligere hjem. Andre arbejder bedst med den modsatte model, hvor de trækker den med at møde, men til gengæld har en lidt længere eftermiddag. Det er vigtigt, at ingen af parterne ser skævt til hinanden.

Det her er nogle af de tanker, jeg gør mig omkring flekstid i staten. Jeg synes, det kunne være interessant at høre dine. Dem kan du skrive i kommentarfeltet til dette opslag – eller maile til mig på brita.andersen@hk.dk


God dag til alle HK’ere derude – med eller uden flekstid og gråzoner
Arbejdstid
Brita Andersen - HK fagforening

Brita Andersen

Afdelingssektorformand

HK Stat Midt

Som formand for HK Stat Midt, har jeg fokus på arbejdsvilkår og arbejdsmiljø for de statsansatte på Fyn og i  Fredericia.

Min blog vil omhandler emner som har med netop dét at gøre. God fornøjelse.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem