Medarbejderen ringer ind til chefen: ”Jeg hoster og nyser og hovedet er sat helt til med snot. Måske det er er influenza… Jeg må desværre blive hjemme”,

Chefen: ”Helt i orden. Kan du evt. arbejde lidt hjemmefra på computeren? God bedring – og god arbejdslyst!...”

 

Eksemplet ovenfor illustrerer nogle af de henvendelser vi er begyndt at modtage i HK Nordjylland.

Coronapandemien har nemlig lært os mange ting. Blandt andet har arbejdsgiverne erfaret, at mange medarbejdere kan arbejde hjemmefra via computer og internet. Det er godt, når arbejdet foregår efter gensidig frivillig aftale og når medarbejderen er rask. Men muligheden for hjemmearbejde har desværre også medført, at nogle arbejdsgivere udfordrer grænsen for, hvornår og hvordan de accepterer en sygemelding fra en medarbejder.

Denne udfordring er helt urimelig og må stoppe. Ifølge Funktionærloven har medarbejdere ret til frihed ved sygdom – også frihed fra hjemmearbejdspladsen. Hertil kommer, at det næppe er sundt at belaste kroppen med arbejde, når alle kroppens signaler fortæller os, at vi burde lægge os under dynen – og lade kroppen blive rask igen.

 

Selvfølgelig oplever de fleste medarbejdere tilfælde, hvor det blot er en let forkølelse. Så kan vi måske godt arbejde stort set normalt hjemmefra, men samtidig kan vi skåne kunder og kolleger for forkølelsessmitte. Coronapandemien lærte os jo, at sygefraværet falder, hvis vi bliver hjemme i stedet for at bytte bakterier med hinanden på job, i supermarkeder, i fritidslivet og alle andre steder, hvor vi mødes. Hvis vi genoptager vaner med at gå snotdryppende på job og aflevere hostende børn i institutioner og skoler, så risikerer vi, at sygefraværet stiger igen – særligt nu hvor vi ikke længere er beskyttet af de mange Coronarestriktioner.

 

Hjemmearbejde under forkølelse giver kun god mening, så længe medarbejderen er rask. Men det er udelukkende medarbejderens afgørelse om der kan arbejdes hjemmefra – eller om hun er for syg til at arbejde.

HK Nordjyllands holdning er klar: Chefen skal ikke blande sig i en medarbejders vurdering af, om sygdommen giver mulighed for hjemmearbejde. Og medarbejderen hverken kan eller skal acceptere at blive pålagt hjemmearbejde under sygdom. Det skal fortsat være helt legitimt at melde sig syg og pleje helbredet uden at arbejdsgiver fremprovokerer en skyldfølelse hos medarbejderen. Skyldfølelse og pålagt hjemmearbejde under sygdom virker nemlig ikke lindrende på medarbejderens sygdom. Tværtimod kan det føre til dårlig trivsel og stress. HK vil værne om medarbejderes ret til at være syge - uden krav om at de udfører hjemmearbejde.

 

Derfor ønsker jeg: God bedring til de syge! God arbejdslyst til de raske!  

Forkølet kvinde - Foto Colourbox.dk
(Foto: Colourbox.dk)