HK.dk logo

15. august 2017

Tag godt imod de nye på arbejdsmarkedet

Velkommen tilbage fra sommerferie og husk at tage godt imod de mange elever, der træder deres første skridt ind på arbejdsmarkedet netop nu.

For de flestes vedkommende melder hverdagens komme sig så småt efter sommerferien. En ferie, jeg håber alle har nydt, og hvor der har været tid til at slappe af og have tid til at være sammen med familie og venner.

Men som sagt melder hverdagen igen sin ankomst, og det er tid for et gensyn med kollegaer og arbejdsplads. Den første uge kan måske føles overvældende og en anelse uoverskuelig, men samtidig også være fyldt med gensynglæde, når man mødes med kollegaer.

Jeg er næsten sikker på, at der rundt omkring i frokoststuerne i den kommende tid bliver fortalt mange historier om, hvad de forskellige kollegaer har oplevet i ferien. Der vil være glade gensynssmil og latter, der blander sig med hverdagens arbejde der genoptages. Og selvom man man måske ikke troede det muligt, så glider hverdagens arbejde og rutiner let.

Men vi skal også lige huske at vise overskud. Overskud til at modtage de nye på arbejdspladserne. Her i august ved vi, at der er rigtigt mange nye, der starter. Jeg tænker i høj grad på alle de nye elever, der starter deres praktiske uddannelse rundt omkring på arbejdspladserne.

For nogle af disse elever er det måske første gang, de er ude på arbejdsmarkedet, og for dem kan forventningens glæde blandes med en følelse af, at det hele virker meget uoverskueligt og overvældende. Der er måske en større arbejdsplads med mange nye kollegaer at skulle forholde sig til.

Så til alle jer mere erfarne på arbejdsmarkedet: tag godt imod de nye og byd dem velkommen i jeres fællesskab! Vis dem rundt og fortæl, hvordan I gør på jeres arbejdsplads og husk hele tiden på, at de er nye - de er elever for at lære, og derfor har de ikke har samme viden som jer med i rygsækken.

Til gengæld kan I glæde jer over, at de kommer med et nyt og frisk pust, som kan være en berigelse på enhver arbejdsplads.
Er du selv den nye elev, så skal du vide, at når du starter elevuddannelse inden for handelsbranchen, så har du ret til de goder, der står i HKs overenskomster. Der står nemlig i erhvervsuddannelseslovens paragraf 55, stk. 2: ”Lønnen skal mindst udgøre den løn, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet”. Og inden for handelsbranchen gælder HKs overenskomst.

Derfor vil det også være meget naturligt at være elevmedlem i HK. Du kan læse mere om at være elev, og hvad du skal være opmærksom på, her.

Men lige her og nu vil jeg blot ønske jer alle velkommen tilbage fra ferie og velkommen på arbejdsmarkedet til alle jer nye. God arbejdslyst.

Handel Praktisk elev

Hanne K. Mathiasen

Formand HK Handel

Sydjylland

Jeg har været valgt som formand for HK Handel Sydjylland siden 2008.

Jeg har 27 års erfaring indenfor detailbranchen, hvoraf de 2 års elevtid var i en mindre brugs, og de henved 25 år var i en Kvickly.

Så lang tid tilbage, jeg husker, har jeg været optaget af fairness over for mine medborgere. Selv som ganske ung i skoletiden var jeg ikke bleg for at tage mine kammerater i forsvar, hvis jeg oplevede uretfærdighed.

Mit arbejdsliv har også været præget af ordentlighed, retfærdighed og gensidig respekt. 

I mit virke som formand for HK Handel Sydjylland optager disse værdier mig stadig. Særligt er jeg optaget at de løn og arbejdsvilkår, de handelsansatte omfattes af via overenskomsterne. Det handler blandt andet om deres arbejdsmiljø, hvordan det omkringliggende samfund har indflydelse på arbejdspladserne og at sikre kvaliteten i uddannelserne. Det handler også om hvilke muligheder, efteruddannelse kan give de handelsansatte i et foranderligt arbejdsmarked, der til stadighed ændrer sig og giver nye beskæftigelsesmuligheder, mens andre forsvinder. 

I HK Handel arbejder vi ud fra den Organiserende tankegang, og her er de tillidsvalgte de vigtigste personer. For det er sammen med dem og deres kollegaer, vi kan bygge stærke fællesskaber op rundt omkring på arbejdspladserne til gavn for de mange.

Sammen er du stærkere.

Stop med at følge

  Følg denne blog via RSS-feed

Tidligere blogindlæg

Bloggere

Log ind som medlem