Chefkonsulent og projektleder i HR-teamet, Line Holm Jacobsen, og chefkonsulent i det personalejuridiske team, Michael Severinsen er begge fra Holbæk Kommune. Her har både ledelse og medarbejdere taget hybridarbejde til sig. Foto: Tom Ingvardsen. 

”Hybridarbejde” er et flittigt brugt begreb i Holbæk Kommune for tiden.

Kommunen er nemlig i gang med at tage alle erfaringer fra corona-pandemien og koge det ned til en ny arbejdsform, der skal være til gavn for både ledere og medarbejdere i kommunen. I august-september sidste år startede de med projektet “frihed til forskellighed”, hvor alle teams praktisk talt kunne gøre, hvad de ville og teste af, hvad der fungerede i forhold til mødeafvikling og arbejdslokation.

- Folk er jo forskellige, medarbejdere er forskellige. Nogle trives med hjemmearbejde, andre gør ikke. Vi fik frie hænder til at teste, hvordan vi kan balancere fleksibiliteten i forhold til kerneopgaven og måske endda løse kerneopgaven på nye måder, fortæller Line Holm Jacobsen, der er chefkonsulent og projektleder i HR-team i Holbæk Kommune.

Sammen med sin kollega Michael Severinsen, der er chefkonsulent i det personalejuridiske team og tillidsrepræsentant for HK’erne i Organisationsservice, har hun sagt ja til at være en del af DTU og HK Kommunals store forskningsprojekt om hjemmearbejde.

VI ASFALTERER, MENS VI GÅR


- Det er så vigtigt, at det altid er opgaven, der bestemmer. Og at fleksibiliteten går begge veje, siger Line Holm Jacobsen, chefkonsulent og projektleder i HR-team i Holbæk Kommune

Og da de blev spurgt, lå det faktisk lige for.

- Nu har vi været tvunget til at arbejde hjemme de sidste to år, så det er spændende at være med til at cementere fremtiden. Vi vil gerne bidrage med løsninger til, hvordan vi kan arbejde videre fremadrettet, forklarer Michael Severinsen, og Line Holm Jacobsen supplerer:

- Vi har i HR arbejdet med social kapital i længere tid. Sammenhængen mellem nærvær, fravær, tillid, retfærdighed og samarbejde. Hvordan kan det blive et fundament, vi kan stå på i fremtiden og introducere til nye ledere, så det bliver en grundværdi i kommunen?

I det arbejde gav det rigtig god mening at være en del af forskningsprojektet:

- Vi er med til at dokumentere en rejse, som Danmark og hele verden er på. Vi asfalterer, mens vi går, vi er ved at bevæge os væk fra én måde at tænke arbejdsliv på til en anden, lyder det fra Line Holm Jacobsen.

Som tillidsrepræsentant har Michael Severinsen et godt indblik i, hvad der rører sig blandt medarbejderne. Og ifølge ham har hjemmearbejdet under corona-pandemien fungeret rigtig godt.

- Nu har jeg oplevet det på egen krop. Og blandt de 80 medarbejdere, vi er i min afdeling, er hjemmearbejde noget, der giver værdi for langt størstedelen:

- Vi har været vant til, at vi har haft mulighed for hjemmearbejde, så har vi været tvunget hjem, og nu skal vi så lande en løsning, hvor vi tager de bedste erfaringer med os i fremtiden. Det kalder vi “hybridarbejde”. Altså en blanding af fremmøde og hjemmearbejde, fortæller Michael Severinsen.

FASTE FREMMØDEDAGE

I Organisationsservice i Holbæk Kommune er de derfor gået fra at tale om hjemmearbejde til at tale om fremmødedage. Mange har udgående funktioner, og derfor er det besluttet, at mandage og onsdage er fremmødedage. Det vil sige, at mandag og onsdag er der hhv. team og afdelingsmøde, og medarbejderne er på kontoret. De resterende dage styrer medarbejderne selv, om de arbejder på rådhuset, hjemmefra, fra sommerhuset, er ude og undervise eller holde møder andre steder i kommunen.

Ifølge Line Holm Jacobsen og Michael Severinsen er der langt flere fordele end ulemper ved hybridarbejde.

- Der er mere arbejdsro, større mulighed for at fordybe sig, og man sparer tid på transport. Ulempen kan være, at man kan føle sig lidt koblet af, og at man skal selv kunne tage initiativ og opsøge sparring. Og så kan det for nogle være sværere at adskille arbejdsliv og privatliv, siger Line Holm Jacobsen og understreger, at ledelsen er uhyre afgørende, når man skal til at tale om fremmødedage frem for hjemmearbejde:

- Det er så vigtigt, at det altid er opgaven, der bestemmer. Og at fleksibiliteten går begge veje. Det er enormt vigtigt, at der er en klar forventningsafstemning og en tydelig kommunikation. I HR har vi gjort meget ud af at klæde vores ledere på til distanceledelse og hybrid ledelse og til at acceptere, at der skal være et godt samarbejde på tværs af tid og rum, uddyber Line Holm Jacobsen.

ALLE VIL OPLEVE STØRRE FLEKSIBILITET


- Vi vil gerne bidrage med løsninger til, hvordan vi kan arbejde videre fremadrettet, forklarer Michael Severinsen, der er chefkonsulent i det personalejuridiske team i Holbæk Kommune og tillidsrepræsentant for HK’erne i Organisationsservice

I følge Micheal Severinsen og Line Holm Jacobsen kan de fleste møder klares på Teams, hvis det er nødvendigt.

- Det stiller selvfølgelig krav til den digitale infrastruktur, hvis man holder et fysisk møde og har en enkelt med på Teams. Det er vigtigt at få vedkommende op på skærmen, så det ikke bare er en iPad midt på bordet, man taler til, forklarer Michael Severinsen og understreger, at når han er med til afskedigelsessamtaler, fungerer det dog stadig bedst fysisk, fordi der er følelser indblandet.

Line Holm Jacobsen har dog lige ansat syv nye skoleledere på Teams.

- Jeg kunne aldrig drømme om at hidkalde syv mennesker til fysiske samtaler, når vi kan tage det over Teams. Anden samtale skal dog være fysisk, så vi bedre kan fornemme hinanden. Det er klart, at vores digitale kompetencer er steget markant under corona. Det betyder meget, når man skal facilitere et digitalt møde, siger hun.

I fremtiden er Michael Severinsen og Line Holm Jacobsen overbevist om, at hele Danmark– ja hele verden vil opleve større fleksibilitet.

- Jeg tror aldrig, vi kommer tilbage til, at man skal sidde på sin pind hver dag fra 8-16. Vi er langt forbi mistillid og tanken om, at folk ikke laver noget, bare fordi de arbejder hjemmefra, forklarer Michael Severinsen, og Line Holm Jacobsen supplerer:

- Jeg har nogle gange taget mig selv i at åbne computeren kl. 7 og pludselig se – Gud – nu er klokken faktisk 14. Så kan jeg sagtens gå en tur med hunden i skoven uden min telefon og uden at have dårlig samvittighed. Den gammeldags holdning med, at man tror, at man laver mere, fordi man sidder på en pind fra 8-16 – eller at man først kan rejse sig og gå, når chefen er gået – glem det!, understreger projektlederen fra HR-teamet og fortsætter:

- Som HR-afdeling skal vi være med til at overbevise de skeptiske ledere om, at det sagtens kan fungere anderledes. Det kræver tillid og retfærdighed og stiller nogle nye krav til gængse ledelsesmæssige kompetencer. 

Fik du læst?

Hvordan skal vi organisere vores arbejde langsigtet?

Fremtidens arbejdsliv: HK Kommunal og DTU sætter fokus på hybridarbejde