Bliver du spurgt om din tro, familieplaner, sundhed, politiske holdninger, fagforeningsforhold eller lignende til jobsamtalen? Så er der grund til at være ekstra opmærksom. Illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk

Må din måske kommende chef stille nærgående spørgsmål om fx alder, eller om du er medlem af HK, når du møder hende første gang til en samtale?
Det må chefen i princippet godt, men KUN hvis det er relevant i forhold til den stilling, du søger. Derfor er der heller ikke nogen grund til at spørge, for som udgangspunkt må du ikke blive fravalgt på grund af fx din alder eller dit fagforeningsmedlemskab. Hvis du er i tvivl om et spørgsmål, så spørg, hvilken relevans det har for stillingen.

Er spørgsmålet relevant?

Arbejdsgiveren må spørge om mange og også personlige ting til en jobsamtale. Men spørgsmålene skal have relevans for udførelsen af arbejdet, du skal udføre. Kan du sandsynliggøre, at du ikke fik jobbet på grund af din alder, tro, oprindelse, fagforening eller politiske holdninger, skal arbejdsgiveren kunne bevise, det ikke var derfor, du blev fravalgt til jobbet

Det må de ikke spørge dig om

"Hvad stemmer du?", "Hvilken religion tilhører du?", "Hvor kommer du fra?"
Ifølge forskelsbehandlingslovens §4 må en arbejdsgiver hverken indhente eller gøre brug af oplysninger om en kommende medarbejders race, hudfarve, religion, tro, politiske anskuelse, seksuelle orientering eller nationale, sociale eller etniske oprindelse. Disse spørgsmål er derfor irrelevante i forhold til det arbejde, du skal udføre, og du må ikke blive spurgt om dem til samtalen.

Undtagelsen: Hvis du har søgt job i en virksomhed, der har som sit formål at fremme et bestemt politisk, ideologisk, religiøst eller kulturelt standpunkt, kan nogle af dine personlige forhold have en betydning. I det tilfælde vil det være i orden, at det også har betydning for din eventuelle ansættelse.


spørgsmål, de ikke bør spørge dig om 

"Er du gravid?", "Skal I have flere børn?"
"Hvor gammel er du?"    
"Hvordan er dit helbred?"     
"Er du medlem af en fagforening?"     

 

Hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål, så kontakt din lokale HK Handel-afdeling på tlf.: 7011 4545

 

Læs mere: 

Vær forberedt: Alt, du skal vide om jobsamtalen

Få gode råd og vejledning til jobsamtalen hos HK's Karrieretelefon