Jobpatruljekoordinator Christine Bruun

Jobpatruljen er en oplysningskampagne overfor unge fritidsjobbere. Hvert år kører frivillige i Jobpatruljen rundt i sommerlandet for at tale med unge og deres arbejdsgivere om regler og rettigheder for unge menneskers arbejdsvilkår.

Har du en ansættelseskontrakt? Skal du selv finde en afløser, hvis du er syg? Hvor mange timer arbejder du? Får du feriepenge?

For mange voksne er svarene på spørgsmålene indlysende. Der er klare aftaler og regler for den slags. Men det er der desværre ikke altid for de unge.

- Sidste år talte vi med knap 600 fritidsjobbere her på Sjælland. På landsplan var tallet 2.900. I knap 75 % af samtalerne konstaterede vi, at noget ved ansættelsesforholdet ikke var i orden. Heldigvis er der ofte tale om det, man kan kalde småting, men vi oplever også forhold, som vi er nødt til at melde til politiet, fortæller Christine.

Det første møde med arbejdsmarkedet

 I år sætter Jobpatruljen fokus på unges første møde med arbejdsmarkedet.

- De erfaringer, som unge gør sig i det første job, kan præge hele deres arbejdsliv. Når man som arbejdsgiver vælger at ansætte unge, har man et stort ansvar for at introducere dem til arbejdsmarkedet på en ordentlig måde. Man kan ikke forvente, at en ung opfører sig på samme måde som en voksen og kender alle regler og kutymer på arbejdsmarkedet fra starten, mener Christine.

Derfor skal arbejdsgiver ifølge Christine være opmærksom på, at den unge skal oplæres grundigt, både i arbejdsopgaverne og i det at være på en arbejdsplads. 

Fokus på fysikken

Når Jobpatruljen kommer rundt i det sjællandske sommerland, tager de en snak med de unge om, at de skal huske at passe godt på sig selv.

Tal baseret på Jobpatruljens interviews med unge i 2020 viser, at næsten hver 4. fritidsjobber løfter eller skubber mere end det tilladte. 10 % af de unge får fysiske mén af at gå på arbejde, fx ondt i ryggen eller hovedpine, og 1/3 er ikke blevet instrueret i, hvordan man undgår arbejdsskader.

- De fleste unge er heldigvis stærke, raske og friske, og derfor er det svært at forholde sig til, at kroppen kan blive slidt. Mange ved ikke, at der gælder strengere regler på arbejdsmarkedet for de unge. Derfor tager vi altid en snak med fritidsjobberne og deres arbejdsgivere om træk og skub, løft og sikkerhed på arbejdet. De unge mennesker har et meget langt arbejdsliv foran sig, og de skal helst kunne holde hele vejen, slutter Christine.

Jobpatruljen kører rundt på Sjælland og Lolland-Falster i uge 28 og 29.

Har du et fritidsjob? Se, hvad du har ret til