Retssagerne
Højesteret og Østre Landsret har taget stilling til den sag, som HK
Trafik & Jernbane og Dansk Jernbaneforbund anlagde på vegne af de ansatte medlemmer.
Østre
Landsret afsagde dom i sagen den 22. december 2017.
Østre
Landsret frikendte Banedanmark for, at skulle give fribefordringen tilbage og
Østre Landsret frikendte også Banedanmark for kravet om kompensation. Begge
dele gælder både tjenestemænd og overenskomstansatte.
Derfor ankede HK Trafik & Jernbane dommen til Højesteret.
Beslutningen
er taget efter et opfølgningsmøde med Dansk Jernbaneforbund og begge
fagforbunds advokater. Det skulle prøves ved landets højeste retsinstans, om
det kan være rigtigt, at Banedanmark havde ret til at inddrage frikortet både
for de tjenestemænd og overenskomstansatte, der havde frikortet som en del af
deres ansættelse. HK Trafik & Jernbane har været af den opfattelse, at vi ikke bare skulle acceptere, at den lange periode med ret til fribefordring blev opsagt uden videre. Det var her, at HK trafik & Jernbane skulle stille sig bag medlemmerne og gøre det, som medlemmerne ikke kan gøre enkeltvis, nemlig at føre sag om spørgsmålet. Det er ikke uden en betydelig økonomisk risiko, fordi taber vi, så hænger HK Trafik & Jernbane både på egne omkostninger, men også på modpartens.
Højesteret
behandlede sagen i august 2018 og stadfæste den dom, som Østre Landsret
tidligere har afsagt. Det betyder, at vores medlemmer ansat i Banedanmark ikke
får deres frikort tilbage, ligesom Højesteret heller ikke har tilkendt
medlemmerne kompensation.
Se
HK Trafik & Jernbanes kommentar her (Linket er udløbet pr 8/22 2022)
Så kom turen til spørgsmålet om
retten til fribefordring for ansatte, der er pensionerede fra Banedanmark.
Sagen blev behandlet i Østre Landsret den 10. og 13. maj 2019. Sagen blev overværet af medlemmer af Seniorklubben.
Tirsdag den 20. august afsagde Østre Landsret dom, der frikendte DSB og Banedanmark. HK Trafik & Jernbanes havde krævet frikort eller kompensation til medlemmer, der er pensionerede fra Banedanmark. I afgørelsen lagde landsretten sig tæt op ad præmisserne fra Højesteret i sagen for de ansatte. Landsretten sagde, at fribefordringen ikke var en del af medlemmernes pensionsrettigheder, og at hverken DSB eller Banedanmark har afgivet et løfte om livsvarig ret til fribefordring.
Også anke af sagen for de pensionerede medlemmer
HK Trafik & Jernbane besluttede at anke også dommen i sagen for de pensionerede til Højesteret.
HK Trafik & Jernbane har taget beslutningen efter et møde med HK’s juridiske afdeling og et opfølgningsmøde med Dansk Jernbaneforbund og begge forbunds advokater. Det er besluttet, at det skal prøves ved landets højeste instans, om det kan være rigtigt, at arbejdsgiverne har ret til at løbe fra løftet om, at pensionister efter 25 års ansættelse har ret til frikort, når de går på pension.
I modsætning til de andre sager, har HK accepteret, at Højesteret behandler sagen skriftligt. Sagen blev færdigbehandlet og optaget til dom den 30. juli 2020.
Højesteret har den 9. februar 2021 afsagt dom i den sag om fribefordring, som HK har anket til Højesteret for de medlemmer, der blev pensioneret fra Banedanmark.
Desværre stadfæstede Højesteret den dom, som Østre Landsret har afsagt. Retten frikendte dermed Banedanmark og DSB for at skulle give de pensionerede deres frikort eller i hvert fald yde en erstatning.
Formand for HK Trafik & Jernbane er skuffet over afgørelsen og udtaler: ”Vi havde en vis bekymring for udfaldet, fordi vi i sommeren 2018 havde tabt sagen for de ansatte. Men vi var af den overbevisning, at sagen for pensionisterne var anderledes. Vi ønsker samtidig at vise over for medlemmerne, at arbejdsgiverne ikke skal kunne løbe fra vigtige løfter, uden at det bliver prøvet ved landet højeste retsinstans.”
Formanden fortsætter: ”Nu ligger afgørelsen der, og vi må have sagen i baghovedet, når vi i fremtiden rådgiver vores medlemmer. Jeg er sikker på, at også arbejdsgiverne dengang troede, at de havde sikret vores medlemmer og deres ansatte retten til fribefordring. Men ”nye koste” kom til, og de valgte at løbe fra de afgivne løfter.
Det betyder naturligvis, at det i fremtiden kan blive dyrere for arbejdsgiverne at foretage ændringer, for nu bliver vi nødt til at tage os betalt ”up front” konkluderer formand Dennis A. Jørgensen.
Og formanden fortsætter: ”Der skal lyde en stor tak til HK for, at fællesskabet har stillet betydelige ressourcer til rådighed til at føre disse sager helt til tops. Vi fik afprøvet, om det var i overensstemmelse med reglerne, hvad der var sket – og det var det åbenbart. At det ikke var i overensstemmelse med god moral er også åbenbart. Men det kan vi ikke få nogen domstol til at udtale sig om” slutter formand Dennis A. Jørgensen.