HK-robotkonsulent: Vi sørger for, at robotterne har det godt
I fremtiden vil antallet af robotter stige, fordi flere af os får nemmere tilgang til at bygge og bruge dem. Den store udfordring vil være at få sat tid nok af til at vedligeholde dem, forudser udviklingskonsulent i HK, Troels Krogh.
Af Ingelise Egeberg
Mystikken ved robotterne svinder. Efterhånden som byg selv-robotværktøj bliver udbredt, vil flere på arbejdspladserne kunne bygge dem, og flere vil sætte dem til at løse de rutineprægede opgaver. Det forudser Troels Krogh, der er udviklingskonsulent i HK's robotteam, Robotics.
Han mener dog ikke, at vi som almindelige medarbejdere nødvendigvis har den digitale dannelse, det kræver at administrere en større bestand af robotter. For med alle gevinsterne ved automatisering følger også store forpligtelser.
- Spørger du softwareproducenterne, vil de sige, ja, det har vi (digital dannelse, red.). Men nej, robotter skal man bruge tid på. De skal hele tiden optimeres, for at vi undgår fejl. Og det er der en risiko for, at vi glemmer, hvis vi bare slipper det hele løs, siger han.
Robotter må også dø
Udover at rette fejl går vedligeholdelse af robotter blandt andet ud på at forhindre, at deres mailbokse sander til med gammel post.
- Robotter er jo brugere på samme måde som andre medarbejdere, så det er vigtigt jævnligt at få ryddet op i deres indbakker i Outlook, forklarer Troels Krogh.
Nogle gange må en robot også dø, når nye robotter fødes. Det kan være, at dens opgave ikke længere er relevant, eller at den bliver udkonkurreret af en, der er mere avanceret.
Kvaliteten stiger
I HK er der flere end 50 aktive robotter rundt om i organisationen, og omkring ti er under udvikling. Teamet Robotics, som bringer de nye robotter til live, har eksisteret siden 2017 og består udover Troels Krogh af to robotbyggere og en proceskonsulent. Det er herfra, alle HK's robotter bliver passet og plejet.
Robotterne, som Robotics udvikler på baggrund af ønsker og behov hos medarbejderne i HK, hjælper med at komme til bunds i store opgavebunker og med at spare tid ved rutiner, som et menneske skulle bruge mange gange mere tid på. Fordi robotten løser opgaven ens og fejlfrit hver gang, stiger også kvaliteten.
Det er arbejdsgange, der i forvejen eksisterer, som automatiseres, fastslår Troels Krogh. Derfor er han ikke specielt bekymret for, at algoritmerne i HK bliver brugt til andet end det, de er tiltænkt.
- Selvfølgelig kunne man misbruge medlemsoplysninger, hvis man ville. Ligesom man ville kunne det i forvejen. Det er et spørgsmål om etik, at man ikke bruger robotteknologien til andet end det, den er udviklet til, siger han.
Fra dage til sekunder
Som eksempel på en robot, der har overtaget en opgave og dermed givet HK-medarbejdere mere tid til kontakt med medlemmer, fremhæver Troels Krogh a-kassens robot ’Noter til samtale’. Den samler de nødvendige oplysninger ind fra forskellige systemer og sender rapporter til rådgiverne, inden de skal holde medlemssamtaler. For medarbejderen ville den proces tage 20-30 minutter. Robotten gør det på 5.
Et andet eksempel er en robot i økonomiafdelingen, hvis opgave er at udfylde et felt med ALT, som går igen i 1.400 dokumenter. Tidligere gjorde medarbejderne det selv – hen over flere dage. Robotten gør det på 30 sekunder.
Robotterne kommer til verden, enten ved at Robotics' proceskonsulent har været ude og opsøge idéer til procesoptimering, eller ved at en HK-enhed selv har henvendt sig til teamet med et ønske. Hvis idéen egner sig, bliver arbejdsgangen beskrevet og dokumenteret på video, hvorefter den udformes som en algoritme, og en ny robot kan se dagens lys. Herefter overgives de til enheden.
- Ansvaret for brug af robotterne ligger ude i den enkelte afdeling. Vi sørger bare for, at de har det godt.
Struktur og best practice
Aktuelt er Troels Krogh i gang med at udvikle genbrugelige komponenter til robotterne, således at hvis en robot skal optimeres, skal de blot tilføje komponenten og lade robotten køre videre. Tidligere gjorde de det ved at kopiere komponenter – med den risiko, at de også kom til at kopiere fejl. Skete det, måtte de lave det om.
-Vi arbejder på at skabe struktur og best practice, så det bliver nemmere at opdatere og bygge nye ting, siger han.
Konkret kan robotterne ses på en computerskærm som linjer af tekst i forskellige farver alt efter deres tilstand, og om de er i drift. Klikker man ind på en, kommer et diagram op bestående af små tekster i rektangler, cirkler og romber forbundet af linjer. Det er den algoritme, robotten arbejder efter, og som kan bestå af flere lag, man kan klikke sig dybere ned i.
Algoritmerne skal være så enkle og tilgængelige som muligt, mener Troels Krogh.
- Vi lægger stor vægt på, at de ord, vi bruger, er på dansk. Vi bruger også æ, ø og å og ingen forkortelser, så det er let for andre at forstå og overtage processen, siger han og tilføjer:
- Mit mål er, at jeg på et tidspunkt gør mig selv overflødig.