MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
23. januar 2017 | HK Privat | Anna Franziska Runge Hansen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information
For at skabe de bedste forudsætninger for en god samtale er det en fordel at kende både sin egen og kollegaen eller kundens personlighedsprofil. Her kan du se, hvilken DISC-personlighedsprofil du, dine kolleger og eventuelt dine kunder hovedsageligt læner jer op ad.
I DISC-modellen deles mennesker ind i 4 profiler: Grøn, gul, blå eller rød. Hver profil består af en række karaktertræk, som er typiske for personligheden. Illustration: Rikke Bisgaard
De fleste kan nikke genkendende til oplevelsen af at snakke forbi en kunde eller en kollega. Tit og ofte hænger den oplevelse sammen med, at vi har forskellige personligheder og måder at kommunikere på. Det er derfor en fordel, hvis du hurtigt kan spore dig ind på, hvilken type menneske du har i røret eller står over for.
- Når du kender din kollega eller din kundes personlighedsprofil, har du mulighed for at udnytte de potentialer, der ligger i profilen, og forberede dig på de konflikter, som potentielt kan opstå grundet jeres forskellighed, siger Jan Bredvig, der er udviklingskonsulent og underviser på kursuscentret Campus Vejle. Han var blandt oplægsholderne på en kursusdag om kundeservice, som var åbne for alle medlemmer af HK/Privat.
Jan Bredvig tilføjer, at det også er vigtigt at kende sin egen personlighedsprofil og de styrker og svagheder, der ligger i ens måde at arbejde og kommunikere på. Din personlighedsprofil har nemlig indflydelse på, hvordan du skaber den bedste kommunikation med andre profiler.
Derudover kan en indsigt i din egen såvel som andres personlighedsprofil være med til at skabe mere respekt i en dialog.
- Mennesker skal behandles forskelligt for at blive behandlet ens, og hvis du vil respektere din samtalepartners måde at kommunikere på, er det vigtigt, at du tager højde for vedkommendes personlighedsprofil, forklarer udviklingskonsulent og underviser på Campus Vejle Per Møller. Han var ligeledes blandt oplægsholderne på kursusdagen om kundeservice.
Både Jan Bredvig og Per Møller underviser i DISC-modellen, som præsenterer fire forskellige mennesketyper, der primært er defineret ud fra, om de er introverte eller ekstroverte, og om de er følende eller tænkende.
- Personlighedsprofilerne er selvfølgelig kun hypotetiske modeller, og man kan sagtens have personlighedstræk, der læner sig op ad flere forskellige profiler, forklarer Jan Bredvig.
DISC-adfærdsprofilerne tager udgangspunkt i en adfærdsteori, der blev udviklet af den amerikanske psykolog William Marston (1893-1947).
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID